Vađenje panjeva

Vađenje panjeva

Vađenje panjeva u Rijeci, Opatiji i široj okolici

Ne želite da panj koji truli prenese gljivičnu infekciju na ostale biljke?

Jednom kada srušite drvo, ostaje panj. Njega možete izgrebati (smljeti), izvući ili pustiti gdje je. Pri narudžbi ove usluge, posebno naglasite na kojoj dubinu želite da ne bude panja. Za sijanje trave na mjestu panja, potrebno je izdubiti panj na otprilike 30 cm od razine tla. Ako je panj ogroman, i planirate saditi novo drvo na njegovom mjestu, obavezno izvadite skoro cijeli ili cijeli panj.

Vrsta tla također igra ulogu kod vađenja panjeva. U pjeskovitim tlima, drvo pušta dubok korjen. U glinovitim, ilovastim tlima, korjen je plići.

Gljive mogu biti problem na mjestima gdje se razgrađuje panj ili ostatci drva. Naime, one se hrane dušikom. iz zemlje crpe dušik koji je potreban i ostalim biljkama. Zbog toga, provjerite količinu dušika u zemlji, i po potrebi dodajte gnojiva kako bi vratili ravnotežu.

Kada meljete panj, pokupite što je više moguće piljevine i komadića drva, za mulch oko drugih biljaka. Komadiće iz dubine tla nemojte upotrebljavati jer nisu vizualno dojmljivi(jer su se pomješali sa zemljom). Takve komadiće možete kompostirati za kasniju upotrebu.

Ako je drvo mrtvo duže vremena, njegovu zamjenu možete postaviti 3 – 4 metra od njegove pozicije. Ako je drvo dugo vremena mrtvo, pojavljuju se udubine u terenu zbog raspada korjenskog sustava. Na ovaj razmak možete postaviti novo drvo, i ako je prijašnje bilo zdravo. Ako je drvo udumrlo zbog infekcije, posadite novo drvo koje je otporno na tu infekciju. Neke infekcije ostaju u tlu i desetljećima.

Vađenje panjeva zna biti mukotrpan posao ukoliko ga obavljate na ne pravilan način. Bez prave opreme, također ćete se namučiti. Zbog toga najbolje je ovaj posao prepustiti profesionalcima(nama)!

Pogodnosti usluge vađenja panjeva:

  • Brzo uklanjanje starih panjeva
  • Ljepši estetski dojam okućnice
  • Uklanjanje slabo vidljivih, opasnih prepreka na terenu
  • Stvaranje prostora za nove biljke
  • Ne morate se sami mučiti
  • Vađenje panjeva sa profesionalnom opremom
  • Ne gubite vrijeme