KOŠENJE TRAVE – OBJAŠNJENO

Košnja trave zahtjeva više vremena od ostalih aktivnosti njege travnjaka. Redovita košnja na pravu dužinu, osigurati će da vaša trava snažno raste i bude gusta.

Osim toga, košnja sa oštrim nožem će osigurati ravan rez trave. Košnja s tupim nože otkida i para travke. Ako je travka poparana, ona gubi više vode i veća je mogućnost oboljenja biljke. Neoštećene travke tako zadržavaju više vlažnosti, pa se smanjuje potreba za zalijevanjem.

Visina košnje

Visina na koju režemo travu, igra značajnu ulogu. Što niže trave kosimo u jednom navratu, to više trava gubi korjenski sustav. Visina košnje razmjerna je sa dubinom korjena. Čim je korjenski sustav trave plići, to je veća potreba za dodatnim održavanjem. Nepisano pravilo je da kosimo 1/3 visine trave u jednoj košnji.

Dublji korjenski sustav ima bolji pristup hranjivim tvarima i vodi. Zbog toga trava s dubljim korjenom bolje podnosi stres uzrokovan vremenskim prilikama. Travi s plitkim korjenom je potrebno više vode i hranjivih tvari kako bi ostala zdrava i otporna na vremenske prilike.

Uz to, što je trava viša, to manje svjetlosti dopire do zemlje. Poznato je da je korovu za razmnožavanje potrebna sunčeva svjetlost. Držanjem visine košnje na većoj visini, smanjujemo razmnožavanje korova, i samim time potrebu za herbicidima i pljevljenjem.

kosnja

Učestalost košnje

Učestalost u potpunosti ovisi o jačini rasta trave. U proljeće i jesen, kada trava jače raste, treba češće kositi nego sredinom ljeta.

Učestalost također ovisi o visini košnje. Što se trava kosi na nižu razinu, to je potrebnije češće kositi. Tako naprimjer ako održavamo visinu košnje na 3 cm, treba pokositi kada trava naraste za 1,5 cm(na visinu od 4,5 cm – sjetite se pravila 1/3). U drugom slučaju ako kosimo na 6 cm visine, onda kosimo kada trava naraste za 3 cm(na visinu od 9 cm). Što više puštamo da trava raste, to je potrebno rjeđe kositi.

Ne učestala košnja je štetna za travnjak jer onda obično skraćujemo više nego što bi trebalo. Kod ne učestale košnje skidamo velik dio biljnog tkiva od jednom, dok kod česte košnje skidamo manji dio tkiva. Jakom košnjom skidamo gornji dio lista koji je pun klorofila( i time jako zelen), otkrivajući donji, žući dio. Biljka trave tada mora izvući hranjive sastojke iz korjena kako bi stvorila novi klorofil, prije nego počne rasti. Time dodatno smanjujemo mogućnost biljke da podnese i da se oporavi od stresa.

Pre niska visina kosilice može skalpirati vaš travnjak

Pazite na stanje terena na kojem kosite. Ako je teren čvrst, visina je odgovarajuća onoj koju ste namjestili. Ali ako je teren blatnjav, namočen ili ako ima puno naslaga flisa(mrtve trave), doći će do laganog potonuća kotača kosilice. Samim time će se smanjiti visina košnje, što će oštetiti travu.

Sjetite se da namjestite odgovarajuću visinu, povremeno provjeravajući ako je rez na onoj visini koju ste željeli.

Košnja trave kosilicom na guranje

Korisni savjeti

– Po ljeti dignite visinu travnjaka za 3 cm, kako bi bolje izdržao sušu i sunce.

– Nastavite kositi do kasne jeseni, tj. dok trava još raste. Kod nas trava zna rasti i do početka studenoga.

– Mjenjajte smjer košnje na vašem travnjaku(od smjera kazaljke sata, do suportnog smjera od kazaljke). Redovitom izmjenom smjera potičete travu da raste ravno. Također izbjegavate ulegnuća zemlje i skalpiranje travnjaka.

briga o okolišu, briga o travnjacima, košenje trave, košnja, Košnja trave, Košnja travnjaka, njega travnjaka, održavanje travnjaka, Savršen Travnjak, Travnjaci, Travnjak, Zlatni Bush

Odgovori