KORISNI SAVJETI ZA OREZIVANJE ŽIVE OGRADE

Zašto orezivati?

Orezujte da bi živici omogućili prozračnost

Kod velikih temperatura, postoji mogućnost odumiranja biljke. Zamislite da vi usred ljeta nosite jaknu, kapu i šal. Isto je i kod biljaka. Njihova zimska odjeća su listovi i grane. Ako usred ljeta imaju pregusto raslinje u unutrašnjosti, one će se skuhati žive. Zbog toga bitno je orezivati unutrašnjost živice. To ćete učiniti tako što ćete ukloniti grane koje rastu prema središtu. Ako ne orezujete, moguće je da će biljka uvenuti.

Orezujte da bi biljki dali svjetlost

Svjetlost je glavni čimbenik kod fotosinteze. Biljka stvara hranu pretvarajući energiju sunčevog zračenja. Taj proces se odvija u listovima i ostalim zelenim djelovima biljke. Živici je potrebno da je što veći dio nje izložen suncu. Sa dovoljnom kloičinom svjetla, biljka će punom parom proizvoditi hranu. Uklonite grane koje prekrivaju ostale djelove biljke. Također je bitno da živicu šišate tako da je donji dio širi od gornjeg. Ciljajte da na metar visine, biljka bude 10 cm viša na vrhu od dna.

Živica spremna za orezivanje

Orezujte za pravilno oblikovanje

Nitko ne želi imati živicu koja raste preko zida. Također je zakonom zabranjeno da vaše biljke prelaze na prometnice. Prelaskom preko gabarita, biljka može nanjeti štetu vozilima i ljudima. Svake godine, nakon faze rasta, skratite biljku 2-5 cm od početne razine. Ako s godinama živica pređe mjere, biti će potrebno drastično orezivanje. No, neke biljke poput lejlandskog čempresa, ne podnose rezanje u smeđi dio biljke. Kod njih je bitno redovito održavanje. Ako takva biljka pređe gabarite, biti će potrebno ukloniti ju, i posaditi novu. To nije tako sa svim vrstama. Primejrice lovor višnja, izvrsno podnosi jako orezivanje. Nju možete skratiti i na 20 cm od zemlje!

Ako želite imati ravan vrh i strane, koristite se štapovima i špagom. Postavite štapove na krajeve živice. Između njih povežite špagu koja će vas voditi kod orezivanja. Ovaj postupak zahtjeva malo više vremena, ali rezultat je savršeno ravan vrh žive ograde!

Orezujte da bi potakli rast, gustoću i cvjetove

Osim prethodnih stavki, bitno je orezivati živicu od „malih nogu“. U fazi rasta, svake godine skratite izboje na 5 – 10 cm od početne širine i visine. Neke biljke narastu i do 40 cm godišnje. Primjer za to je lejlandski čempres, koji je poznat po brzini rasta.

Ako svake godine redovito orezujete, biljka će biti gusta. Također ako živica daje cvjetove, redovitim orezivanjem oni će sljedećih godina biti ljepši i puniji. Ako zanemarite orezivanje cvatućih grmova, očekujte manje cvjetova sljedeće godine!

Kada i koliko često orezivati živu ogradu?

Postoje dvije vrste živih ograda. Imamo listopadne i zimzelene. Ovisno o vrsti žive ograde, određujemo kada ćemo ih orezivati.

Listopadne živice

Listopadne živice je potrebno češće orezivati od zimzelenih. Preporučeno ih je šišati svakih 6 tjedana, kako ne bi prekomjerno rasle. Neke listopadne živice su: bukva, grab, kalina i žutika. Prvo šišanje je potrebno napraviti mjesec do 2 mjeseca nakon početka vegetacije. To je obično negdje između početka i kraja 4. Mjeseca.

Zimzelene živice

Zimzelene živice nije potrebno toliko često orezivati. Obično ih orezujemo dva puta godišnje. Jednom krajem proljeća, te jednom u ranu jesen. No, kako se meteorološke prilike sve više mjenjaju, ponekad je potrebno orezivati i 3 puta. Ako su ljeta jako topla, živicama će godini češće orezivanje.

Tokom sezone, sami ćete primjetiti kad vam živica postane neuredna. Ako primjetite i da je ljeto jako toplo, slobodno orežite u unutrašnjosti živice za dodatnu svježinu.

Koji alat koristiti za orezivanje?

Postoje više vrsta alata za orezivanje živica. Izbor alata ovisi o vrsti listova živice.

Kada koristiti vrtlarske škare

Ako živica ima široke, mesnate listove, potrebno je koristiti vrtlarske škare. Tim škarama orezujemo listove na mjestu gdje rastu iz grane. Tako nećemo oštetiti listove. Koristeći velike škare, oštetili bismo listove, te bi živica bila vizualno neugleda. Vrste kod kojih koristimo male škare su: lovor višnja, širokolisna kalina te božikovina.

Kada korstiti trimer ili velike škare

Za živice sa sitnim listovima koristimo trimer za živu ogradu ili škare sa dugom oštricom. Ovakve živice ne oštećujemo velikim mačem. Počnite orezivati od vrha prema dnu žive ograde, kako biste se bolje orijentirali.

Vrste živica kod kojih možete koristiti trimer ili velike škare: šimšir, kozokrvina, vatreni trn, pitospora i sl.

Što učiniti sa otpadcima?

Savitljivi, mladi izdanci

Ako pravilno održavate živicu, mladi izdanci neće biti drvenasti. Takve mlade izdanke slobodno možete kompostirati. Vidjet ćete da nisu drvenasti ako stabljike nisu smeđe i ako se lako savijaju.

Drvenaste grane

No, ako ne orezujete redovito, vrlo vjerovatno će grane biti drvenaste. Takve grane nisu pogodne za komposter jer se dugo razgrađuju. Takve grane je potrebno ili zapaliti, ili odnjeti na zeleni deponij.

Treća opcija je mljevenje grana koristeći drobilicu, nakon čega ostatke kompostirate.

Hvala vam na čitanju ovog članka, te se nadamo da vam je bio od pomoći.

Povratak na: Blog

Odgovori