KAKO PRAVILNO POSADITI BILJKU

  1. Nabava bilje i postavljanje na željeno mjesto

Prvi korak kod sadnje biljaka je izbor koju biljku kupiti. Pri kupnji biljaka dobro provjerite u kakvom je stanju sadnica. Pregledajte sadnicu da li ima kakva oštećenja / bolesti. Zna se desiti da je biljka oštećena pri transportu, ili da se nije vodilo dovoljno brige oko nje u rasadniku. Uvijek pogledajte sve dostupne sadnice i izaberite one najbujnije i najzdravije. Kada biljku kupite i dovezete u vrt, postavite ju na željeno mjesto. To je najbitnije kada sadite više biljaka, kako biste vidjeli kako se međusobno uklapaju i da li je dovoljan razmak. Također vodite računa o tome kako je biljka okrenuto, tj. pokušajte da biljka bude okrenuta prema suncu, kako je bila okrenuta i do trenutka kupnje. Primjetiti ćete da je gornja strana listova uvijek lagano nakrivljena prema jednoj strani – to je strana sa koje je dolazilo sunce.

2. Iskop rupe

Nakon što ste postavili biljku na željeno mjesto te ste zadovoljni kako izgleda, vrijeme je da iskopate rupu. Pri iskopu rupe bitno je voditi računa o tome da se visina zemlje sadnice poravna sa visinom zemlje gdje se biljka sadi. To znači da biljku ne ukopate niti pre duboko niti pre nisko. Poanta je da ne zatrpate pre veliki dio stabljike, niti da budu otkriveni korjeni. Rupa bi trebala biti barem duplo veća od posude u kojoj je kupljena biljka. Također možete razrahliti okolnu zemlju kako bi korjen lakše prodrijeo sa strana i u dubinu. Ako je zemlja jako natisnuta, poželjno je iskopati malo dublje pa vratiti rahlu zemlju natrag. Još jedan trik koji se koristi pri sadnji je postavljanje par kamena ispod korijena, kako bi biljka imala bolju odvodnju, te kako bi se izbjeglo truljenje korjena. Također možete staviti malo gnojiva ispod samog korijena, ali pazite da dodate malo zemlje izmeu, kako gnojivo ne bi došlo u izravan kontakt sa korjenom te ga spalilo. Ako vam se ne žuri sa sadnjom, možete pustiti otvorenu rupu par dana kako bi se zemlja dodatno razračila.

3. Sadnja biljke

Čim ste zadovoljni veličinom i izgledom rupe, vrijeme je za sadnju biljke. Bitno je napomenuti da prije sadnje dobro razrahlite korjen biljke. Česta greška je kad se biljka sadi bez razrahljivanja korjena. Korjen bude zapetljan i gust, što mu onemogućava normalan razvoj i rast. Zbog toga uvijek je poželjno skinuti mali dio korjena sa dna, rasčupati korjen sa strane, te razrahliti zemlju pri vrhu sadnice. Time ćete dobiti puno bolje proticanje vode u sam korjen, te veću prozračnost. Jedan trik koji možete koristiti da si olakšate posao je da umočite korjen u vodu. Kada ste pripremili korjen, uzmite biljku te ju stavite u rupu. Provjerite visinu zemlje sadnice i okolne zemlje te da li biljka stoji ravno. Ako je visina odgovarajuća, počnite dodavati zemlju sa strane biljke u rupu. Za ovaj postupak preporuča se mješanje crnog humusa i zemlje u koju se sadi, kako bi se biljka bolje prilagodila novim uvjetima. Pri dodavanju zemlje vodite računa da svako malo nabijete zemlju nogom ili rukama, kako ne bi bilo pre više zraka i kako biste bolje učvrstili biljku. Kad napunite rupu do vrha zemljom, ponovno ju dobro nabijte gaženjem. Poželjno je oblikovati zemlju u oblik ljevka, što znači da napravite lagani pad prema sredini biljke. Time ćete osigurati da voda ne otiče od biljke, već da se skuplja prema njoj.

Gospoda na slici nemaju rukavice, a to je preporučeno kako biste izbjegli žuljeve

Nakon sadnje nemojte zaboraviti dobro zaliti biljku vodom.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan i da ćete ubrzo primjeniti novo znanje!

Odgovori