KAKO NA JEDNOSTAVAN NAČIN OBAVITI UREĐENJE OKUĆNICE

Kako na jednostavan način dovesti uređenje okućnice do savršenstva

U ovom članku ćemo pisati o uređenju okućnice. Uređenje okućnice zadatak je koji zaista ispunjava dušu. No nemojte se previše uzadati u to, jer na kraju krajeva, okućnica nije vječna. Potrebno ju je kroz godine obnavljati i održavati. No zadatak održavanja nije toliko mukotrpan ako ste konstantni u tome. Također to će vas ispuniti i dati vam mir. Pokazati ćemo vam jednostavne načine poboljšanja. Idealno vrijeme za uređenje okućnice je u proljeće. Nemojte uređivati okućnicu ako mislite da će vam kasnije biti žao potrošenog novca, tj. ako imate bitnije stvari za riješiti. Uređenje okućnice je luksuz kojeg si možete priuštiti samo ako to volite i želite. Tokom veljače i ožujka napravite pripreme, kako biste mogli početi saditi u proljeće. Biljke koje posadite u proljeće, imaju veću šansu da će preživjeti zimu. Naime, one imaju cijelo ljeto da puste korijenje. Uređenje je također moguće izvesti i u ranu jesen. Bitno je da nije pre hladno za sadnju biljaka, tj. da nema mraza po terenu.

uređenje s biljkama koje ne zahtjevaju puno rada

1. Priprema terena

Kako bi započeli s uređenjem, potrebno je učiniti neke pripremne radnje. Dole navedene stavke će vam pomoći da zadatak lakše privedete kraju.

Čišćenje terena

Kako bi vidjeli kakav je teren, potrebno je očistiti divlje raslinje, smeće, stara drva. Na zapuštenim terenima, najčešće pronalazimo kupinu(graju). Nju bi trebalo detaljnije ukloniti, sa korijenom. To radimo kako bismo je se riješili zauvijek. Ako ju ne uklonimo s korjienom, ona će poput korova ponovo izbiti. U ovoj je fazi također potrebno ukloniti glomazno i sitno smeće. Ako smeća ima puno, naručite kontejner(baju) za glomazni otpad. To je najisplativija opcija. Nemojte iskracavati otpad u šume! Time ugrožavate sebe i generacije koje dolaze.

Uklanjanje materijala

U ovoj fazi uklonite svo granje i kamenje sa terena. Pobrinite se da na terenu ostane samo zemlja. Kamenje je potrebno maknuti da bi lakše mogli obavljati radove. Također, ako ostane kamenje, teže ćete sijati travu i saditi bilje. Uz to, kamenje veoma lako ošteti kosilicu, a to vam nije cilj.

Za uklanjanje većeg kamenja i šute(ostatak građevinskog materijala) potrebno je unajmiti veći radni stroj. Za tu opciju, nazovite ovlaštenu osobu.

Priprema zemlje

Nakon izgradnje i pripreme terena, slijedi okopavanje, gnojenje i prekopavanje zemlje. To radimo kako bismo oplodili ne hranjivu zemlju. Nakon tog postupka, pustite zemlju 2 tjedna da odstoji prije sadnje. Zemlja je najbitniji čimbenik za uspjeh bilja. Ako ne posvetite pažnju zemlji, biljke će znatno slabije rasti, ako ne i uvenuti.

2. Mjerenje i dizajn

Mjerenje i dizajn možete sami izvesti. Nađite nekoga tko će vam pomoći držati metar. Uzmite mjere vašega terena. Ucrtajte te mjere na čisti papir. Prema tim mjerama skicirajte jednostavni tlocrt, koji će vam pomoći pri planiranju i izgradnji.

Dizajn nije teško obaviti. U nastavku ćemo vam otkriti neke trikove, s obzirom na različite tipove terena.

Na kosom terenu

Kosi tereni povećavaju površinu za sadnju. Na kosom terenu stane više bilja po metru dužnom, nego na ravnom. Na kosom terenu uređujemo vrt u stepenastom obliku. Također sadnja ljepše izgleda. Pri ovakvom dizajnu, najbolja je 3-D sadnja. To dizajniramo tako da postavljamo veće bilje iza manjeg, te stvaramo trodimenzionalni efekt. Ukrasni grmovi koje koristimo su lavanda, forzicije, ukrasne trave, patuljasta stabla te ukrasna crnogorica.

Na takvim terenima, isplati se izgraditi stepenice. Gradnjom stepenica olakšavate si pristup bilju. Također uljepšavate izgled terena. Stepenasti teren sa biljem, stvara okvir koji izražava stepenice.

Stepenice možete izgraditi od drvenih greda ili od kamenja.

Potporne zidove možete izgraditi od kamenja, betonskih blokova ili greda. Oni služe da bi držali zemlju, te da bi održali stepenasti oblik terena. Njih možete sakriti korištenjem razne živice(šimšir ili patuljasta pitospora) ili puzećim biljaka(npr. puzeći ružmarin, lozica, sniježak).

Jedna ideja za uređenje kosog terena, je stvaranje kamenjara. Umjesto betonskih blokova, koristite prirodno kamenje. Zasadite razne kaktuse, sukulente i sl. Obratite pozornost da i u kamenjaru sadite na 3-d način. Pazite da veličina kamenja bude u skladu s veličinom terena. Ako stavite pre veliko kamenje na mali teren, kamenjar će biti vizualno neugledan i prostorno ne prihvatljiv

Na velikom terenu

Na velikim terenima, imamo mnogo mjesta za bilje. Puno mjesta znači i puno bilja, tj. odgovornosti. Ako ne želite veliku odgovornost, izaberite bilje koje zahtjeva manje pažnje. Preporučujemo vam sljedeće biljke: juke, palme, ukrasne trave, sukulenti, ukrasne crnogorice te neki ukrasni grmovi.

Na velikom terenu sve se da izvesti. Imate mnogo mogućnosti uređenja poput: travnjaka, kamenjara, izgradnja šume, parka…Imamo toliko puno mogućnosti da zaista nije potrebno nabrajati.

Ukrasi poput velikih fontana, dugačkih staza, jezerca, bazena i sl. veoma se dobro uklapaju uz veliki teren. No takvi su ukrasi naravno skupi. Zbog toga nemojte poželjeti neke stvari za koje niste spremni puno potrošiti. No, ne zabrinjavajte se previše oko cijene, jer osnovno uređenje možete napraviti već i od 199kn/m2.

Ako imate neki zanimljivi pogled, pustite dio terena prema tom pogledu otvoren. Oko pogleda zatvorite teren velikim drvima i sl. kako bi stvorili efekt okvira. Takvim trikom, pogled će se činiti mnogo bliži. Zaista ćete uživati u neprocjenjivom pogledu.

Na malom terenu

Na malom terenu nemate toliko opcija kao i na velikom. Postoje dvije opcije koje će vaš teren uvećati.

Da bi teren izdužili ili proširili, koristite metodu uzastopne sadnje. Kako bi teren proširili sadite poprečno. Biljke sadite u redove s lijeva na desno. Time ćete dobiti efekt šireg terena. Da bi teren produžili, sadite uzdužno. Efekt je isti kao i kod prethodnog slučaja. Također možete stvoriti pojedinačne “sobe“ na terenu, koje su odijeljene vizualnim preprekama. Primjeri pregrada su: drvene konstrukcije opletene penjačicom ili bršljanom, visoke živice i sl. Živice zauzimaju više mjesta zbog širine.

Druga opcija je izrada kruga sa prekrivenim stranama, ili povlačenje dijagonale između susjednih strana terena. Krug izrađujete od raznih materijala poput tlakovca, od rubnjaka ispunjenih šljunkom ili od kamenih elemenata. Bočne strane kruga sakrijte, tj. „utopite“ biljem, kako bi se vaš teren pričinio većim.

Dijagonalu možete stvoriti na više načina. Napravite uređenje sa dijagonalno – zakrivljenom stazom. Izgradite diagonalnu gredicu. Napravite dijagonalnu pregradu od kamena ili živice. Bilo koji od ovih primjera, poslužiti će da izvučete najviše od ovog efekta.

Na malom terenu, nemate mjesta za puno ukrasa, no imate dovoljno za 1 ili 2 veća predmeta. Možete izgraditi pergolu, malu nadstrešnicu, fontanu ili vanjsku kuhinju. Na vama je da izaberete što vam se najviše sviđa.

Uređenje kamenjara

Prvi korak kod uređenja kamenjara je dodavanje zemlje. Na mjesta u kojima fali zemlje, dodajte mješavinu zemlje i komposta(ili gnoja). Zatim, uklonite sve panjeve, korov i ostalo ne željeno raslinje. Pobrinite se da ih izvadite s korijenom kako se ne bi vraćali.

Izaberite bilje kojemu nije potrebno mnogo zemlje. Primjeri za to su: kaktusi, agave, smokve, masline, ružmarin, lavanda i sl. obratite pozornost na veličine biljaka, kao i u prethodnom primjeru.

Dizajn prema suncu

Na vašem tlocrtu, ucrtajte smjer kretanja sunca. Za ovaj zadatak, preporučujemo vam jedan opušteni zadatak. Pripremite si ležaljku, piće koje volite i sunčane naočale. Uzmite si neko zanimljivo štivo. Vaš zadatak je: ležanjem i promatranjem, uočite sunčeve kretnje. Odredite gdje se nalazi hlad, a gdje ima sunca cijeli dan. Takva mjesta označite na vašem tlocrtu. U dijelove gdje ima sunca cijeli dan, sadite livadne biljke koje vole cjelodnevno suncu. Ove biljke su najčešće jednogodišnje i više godišnje cvijeće. Oko njih ima puno više radova nego oko ostalih biljaka. Za njihov dizajn, pogledajte naslov na dnu ovog poglavlja. Na druga mjesta, gdje je hlad i povremeni hlad, sadite biljke u skladu s vašim zaključkom.

Principi sadnje i dizajna su jednaki kao i kod ostalih vrsta.

Dizajn u skladu sa bojama

Za izbor boja biljaka, koristite „kolo boja“. Sade se biljke koje se nalaze na istoj polovici boja. Prekrijte jednu polovicu sa papirom te pogledajte koje se boje najbolje slažu. Boje koje se nalaze na suprotnim krajevima kola, su kontrastne boje. Uvođenjem kontrastnih boja, kvarite ugođaj vrta. Kontrast mora biti prisutan, ali nemojte pretjerati. Sadnjom biljaka čije su boje susjedne na kolu, postići ćete najljepši efekt.

3. Izvođenje dizajna i projekta na teren

Kupnja materijala

Jednom kada ste detaljno isplanirali vašu okućnicu, otiđite u vrtni centar. Nemojte tamo odlaziti prije izrade plana, jer ćete uzalud potrošiti novac. Nakon plana imate jasniju ideju što kupiti. Upitajte prodavača za pomoć pri odabiru bilja. Po kupnji ne zaboravite pustiti napojnicu osobi koja vam je pomogla.

Uputstva za montažu

Ako nemate iskustva u postavljanju gredica, zidova, staza i sl. najbolje je da nazovete stručnjake. Ako imate smisla i iskustva, pogledajte na internetu za konkretne savjete( nije veliki problem). Također možete pronaći korisne video upute na Youtube-u.

Sadnja bilja

Prije nego što biljke posadite, rasporedite ih po terenu u vazama. Tako ćete vidjeti da li je vaš plan točan. Pazite da biljke nisu pre gusto postavljene. Za sadnju, iskopajte rupu veću od posude u kojoj se biljka nalazi. Na dno rupe, stavite par lopatica organskog gnojiva ili komposta. Zatim okrenite biljku naopačke, izvucite vazu ili posudu, te rastresite korijen biljke. Ubacite biljku u rupu, te ju zatrpajte zemljom. Ne zaboravite natisnuti zemlju oko biljke kako bi izašao nepotrebni zrak. Nakon sadnje, obavezno zalijte biljku!

Za kraj, ostaje vam da gledate kako vaše biljke rastu i napreduju. Sljedećih par godina, uživati ćete u svom vrtu. Uz prekrasnu okućnicu imati ćete mir i opuštanje. Ne zaboravite popiti piće u vašem novom vrtu nakon što izađe toplo ljetno sunce.

Hvala vam na čitanju!

Kliknite za ostale blog objave.

Odgovori