KAKO IMATI RUŽE U VRTU POPUT VRTLARA SVJETSKE KLASE

Ruže su jedno od najpoznatijeg i najomiljenijeg ukrasnog bilja. Tisućljećima su poznate po svojoj očaravajućoj ljepoti, opojnom, gotovo hipnotizirajućem mirisu i raznolikosti boja. Šetati ružičnjakom ovijenim mirisom ruža užitak je za sva čula jer već sam miris ruža ima terapeutsko djelovanje i često ga se smatra melemom za dušu.

Ruže su uglavnom listopadne biljke, ali ih ima i zimzelenih. Ovisno o vrsti, grane su im prekrivene trnjem ili čekinjama, slabo se lome i zelene su ili crvene boje. Kora je glatka ili posuta dlačicama. Listovi su od svijetlozelene do brončano nijansirane boje,nazubljenih rubovima, bez sjaja do sjajnih. Svaki cvijet je dvospolan, a iz njega se kasnije, ali ne kod svih vrsta, razvija plod – šipak. Danas porodica ruža(lat. Rosaceae) obuhvaća više od 3000 vrsta i 115 rodova, ali zbog križanja ruža, u potrazi za još ljepšom, šarenijom i mirisnijom ružom, neprestano se dodaju nove vrste. Zbog svih tih čimbenika povijest ruže, kraljice cvijeća, se i dalje ispisuje.

Grupe ruža

Hibridne čajevke (Hybrid Tea)

Prva hibridna čajevka označila je 1867. početak doba modernih ruža. To je najomiljenija vrsta ruža, pa je izbor u katalozima doista velik. Danas hibridne čajevke obuhvaćaju zdrave , snažne i uspravne ružine grmove, visine od 60- 100 cm. Cvijeće raste pojedinačno na stabljikama ili u malim kiticama. Miris im je blag ili snažan. Malo lošije podnosne loše vremenske uvjete od mnogih grmolikih ruža i floribunda, ali zbog svojih skladnih cvjetova na dugim stabljikama i više od jedne cvatnje s razlogom ih se smatra kraljicama ruža. Spomenuti ćemo crvenu ružu Alec’s red, kremasto žutu Paul Richard te pastelno- ružičastu ružu Silver Jubile.

Hibridna čajevka

Floribunde

Floribunde konkuriraju za krunu čajevkama. Ruže Floribunde su zdravije, žilavije i otpornije na bolesti od hibridnih čajevki, pa uzgoj Floribunde ima veće šanse za uspjeh. Cvijetovi su im manji i rastu u skupinama, pa im je oblik malo manje vrijedan nego kod hibridnih čajevki. Slaba točka im je i miris koji je blag ili ga nema. S druge strane, idealne su za lijehe i gredice, a i cvjetanje im je još trajnije nego kod čajevki. Tu spadaju bijela ruža Iceberg, prilagodljiva crvena ruža Betty Prior te poznata šarena ruža Masquerade.Ruža kultivar “iceberg”

Engleske ruže

Ove moderne ruže nastale su prije 40-ak godina kao djelo uzgajivača Davida Austina. Neki ih smatraju ”savršenim ružama” zbog svoje simetričnosti. Njihova ljepota,elegancija te raznolikost mirisa, u kombinaciji sa robusnošću i otpornosti na bolesti, odgovorni su za njihovo pojavljivanje u mnogim vrtovima. Ružičasta ruža Constance Spry, jedna od najljepših engleskih ruža-zlatnožuta Golden Celebration, te maslinastocrvena ruža Benjamin Britten, samo su neke od ove mnogima omiljene skupine ruža.

Engleska ruža

Patio ruže (patuljaste ruže)

Patio ruže su ruže koje obično ne narastu više od 55 cm. Nastali su kao potreba uzgajivača za ružama čiji se grmovi mogu uzgajati na gredicama, a idealne su za manje vrtove. Praktično ih je zasaditi ispred viših grmova ruža kako bi se postigla skladnija slika ružičnjaka. Poznate ruže iz ove skupine su jarkocrvena ruža Festival i ruža boje marelice Sweet Dream.

Patuljaste ruže

Minijaturne ruže

Minijaturne ruže se mogu koristiti slično kao i patuljaste ruže: za obrubljivanje gredica, omeđivanje puteljaka, uzgoj u koritima i kamenjarima ili kao privremene i stalne lončanice u kući i na balkonu. Visoke su 20-40 cm, malenih cvjetova i listova. Ali čak i one imaju svoje minijature. „Niski“ varijateti obično narastu do najviše 23 cm visine. Primjeri iz ove skupine su: bijela ruža crvenih rubova Magic Carrousel, blistavo narančastocrvena sa primjesom žute ruža Fire Princess te intenzovno žute boje koja ne blijedi ruža Rise ‘n’ Shine.

Minijaturne ruže

Pokrivači tla

U ovu grupu spadaju ruže čiji grmovi se više razvijaju u širinu nego u visinu, relativno malog cvijeća, najčešće jednostavnog i dugog cvjetanja. Te puzeće ruže cvatu višekratno te su dosta otporne na bolesti. Koriste se za prekrivanje obronaka i sadnju između drugih grmova. Može narasti od 20 cm do 2 m visine. Grane grmova se mogu povijati prema zemlji, ili puzati po zemlji i pritom puštati korjenje. Ima ih četiri oblika: Niski puzeći pokrivači tla rastu na 30 – 45 cm i šire se do max. 150 cm; visoki puzeći pokrivači rastu i šire se više. Niski povijeni pokrivači tla su viši od 95 cm i šire se manje od 150 cm, a visoki povijeni narastu min. 100 cm i šire se 150 cm i više. Tu spadaju jarkocrvene ruže Suffolk, ružičaste ruže Surrey te bijele ruže Snow Carpet.

Crvena ruža puzačica

Penjačice i puzavice

U prirodi ruže nemaju izražene predispozicije za penjanje kao neke druge biljke, ali su zahvaljujući križanjima i trnju koje im pomaže pri penjanju, svladale i tu prepreku. Penjačice i puzavice su skupina ruža koje se mogu penjati ako se pričvrste uz potporanj. Služe za pokrivanje dijelova kuće, lukova, motki, ograda, starog drveća i sl. Puzavice su ruže s dugim savitljivim stabljikama, koje nose velike kitice malenih cvjetova što se ljeti pojavljuju samo jednom, a penjačice imaju krute stabljike koje nose cvjetove veće od cvjetova puzavica i višekratne su cvatnje. Ruže iz ove skupine su: već 100 godina prisutna, a i dalje hvaljena ruža Zephirine Drouhin, bijela penjačica Swan Lake te krvavocrvena ruža Altissimo.

“Swan lake” ruža penjačica

Grmolike ruže

Iako se skoro sve ruže mogu smatrati grmolikim, u ovu skupinu spadaju ruže koje zbog svojih dimenzija nisu prikladne za ukrašavanje cvjetnih lijeha. Neke od ruža koje spadaju u ovu skupinu, iako se mogu razvrstati u zasebne su: ruža Alba, Bourbonska ruža, Engleska ruža, Centifolia, Kineska ruža, Damašćanska ruža, ruža Gallica, ruža Noisette, mahovinaste ruže, ruža Polijanta, Portlandska ruža, ruža Rugosa, čajevke.. Staromodne ruže(ruže iz vremena prije hibridnih čajevki), botaničke ruže( divlje ruže i njihovi bliski rođaci) i moderne ruže – mnoge su tu. Za ljubitelje neobičnog i egzotičnog, preporučamo kinesku ružu za sadnju na gredici, nježnog začinskog mirisa i za ružu neobične zelene boje – ružu Virdifloru.

Jedna vrsta ruža iz ove skupine je pomalo ostala u sjeni, a to su divlje ruže. Od davnina su poznate po svojoj ljekovitosti, ali ih se u moderno doba počelo zaboravljati. Ipak, zadnjih godina zanimanje za divlje ruže je poraslo i počelo su se ponovo naglašavati korisna svojstva divljih ruža i njihov pozitivan utjecaj na ljudski organizam. Cijenjene su od mnogih uzgajivača, zbog svoje prirodne ljepote i jednostavnosti i često uz bok uzgajanim srodnicama, ali nažalost, cvatu samo jednom godišnje.

Pasja ruža(R. canina L.), poznatija kao divlji šipak, glavni je predstavnik i najraširenija divlja ruža u Hrvatskoj. Boja cvijeta varira od bijele do svijetlo ružičaste boje. Plodovi divlje ruže, šipci, se beru od rujna nadalje. Šipak divlje ruže je izuzetno zdrav jer sadrži tanin, karoten, limunovu i jabučnu kiselinu, vitamine B1, B2, E i K, minerale kalij, kalcij, magnezij, natrij, fosfor, bakar i cink te još neke korisne spojeve. Čaj od šipka sadrži obilje vitamina C koji se ne uništava toliko kuhanjem kao kod drugih čajeva. Divlje ruže se savršeno uklapaju kao dio žive ograde ili živice, a njihovi plodovi će dati još jednu boju našem vrtu zimi. Zbog svih tih korisnih i dekorativnih razloga, divlju ružu se nikako ne bi trebalo ponovo zaboraviti i zanemariti.

Grmolika ruža

Primjena, kupnja, sadnja i njega ruža

Primjena ruža

Ruže se u vrtu mogu uzgajati na gredicama i obrubima, uz zidove, zaklone, stara debla i lukove uz koje se penjačice i puzavice mogu penjati. Mogu se uzgajati u raznim posudama, saditi u kamenjarima ili kao dio živice. Mogu se koristiti kao dekoracija u kući: kao rezano cvijeće u vazama, plutajuće cvijeće ili pak kao sobne biljke. Od njih se mogu raditi razne poslastice, kozmetički, mirisni i ljekoviti pripravci, a mogu poslužiti i kao modni dodatak. Jedino što trebate zapamtiti pri bilo kojoj od navedenih upotreba je da svoje cvijeće koristite kako želite, ali pri sadnji pripazite da su vrste koje ste odabrali pogodne za ono što ste naumili. Puno se informirajte o ružama, putem kataloga, knjiga i časopisa kako bi se iz ‘mora ruža’ najmudrije odlučili upravo za one ruže koje su idealne za vaš vrt.

Kupnja ruža

O kupnji pravih ruža najbolje je razmišljati zimi, kada oko ruža ionako nema nekog posla. Osim o boji i punom rastu biljke, razmislite i o položaju na kojem ćete posaditi ružu, jer za svako mjesto postoji prava ruža. Ruže izaberite ovisno i o svom vremenu jer postoje ruže, tzv. ruže za ljubitelje, koje zahtjevaju redovnu njegu, i one malo manje zahtjevne. Ipak, zbog mirisa i boja ruža, svaki trud se isplati.

Ako ste već u kupnji u nekom rasadniku, razmislite i o bijkama koje bi se dobro uklopile s ružama. S ružama možete zasaditi mirisnu pratnju od drugih biljaka i tako pojačati mirisni doživljaj vašeg vrta. Ako volite vaniliju, med i čokoladu dodajte ružama biljke kao što su čokoladne uresnice, čokoladni cvijet, gromotulja i bradavka. Limunasti miris daje bilje kao što su matičnjak i limunovac. Biljka jarmen daje miris jabuke, a voćna kadulja miriše kao zrelo voće. Također, začinsko bilje daje ružama aromatičnu notu. Tu spadaju lavanda, ružmarin i smilje za stvaranje pravog primorskog ugođaja, a mirisne pelargonije nude raznolike arome kao što su one metvice, ruže, limuna i muškata. Posadite različite ruže koje cvjetaju u različito doba godine kako bi vam vrt duže bio šaren, a pri kupnji razmislite i o boji lišća, kore i da li te ruže stvaraju na jesen šipak koji još produžuje dekoraciju ružina grma i vašeg vrta.

Floribunde

Sadnja i njega ruža

Ruže rastu na humusnom,blago kiselom tlu (ph 6,5), te iako vole vodu, u tlu oko njih voda se ne smije dugo zadržavati. Humus je nužan uvjet za uzgoj ruža jer hrani biljku, daje tlu crnu boju koja pozitivno utječe na temperaturu tla, utječe na prozračnost tla, privlači mikroorganizme koji postupno oslobađaju hranjive tvari iz humusa itd. Najbitnije hranjive tvari su dušik(N), fosfor (P), kalij (K), kalcij (Ca) i magnezij (Mg), pa ako ih nema dovoljno u tlu, treba tlu dozirati odgovarajuću količinu mineralnog gnojiva. Dušik pomaže biljci da klija i raste, fosfor je za rast korijenja, cvijeća i plodova, a kalij određuje zdravstveno stanje biljke, osnažujući je i čuvajući od oštećenja od mogućih neprikladnih temperatura i parazita. Neke ruže trebaju minimalnu gnojidbu ili gnojidbu jednom godišnje, obično u rano proljeće, dok one koje češće cvatu trebaju i drugu dozu gnojiva, nakon prve cvatnje. Nikad humus ne bacajte po listovima i cvjetovima ruže jer će pregorjeti. Dobro je i tlo oko ruža koje češće cvatu zimi prekriti slojem stajskog gnoja debelog 3-5 cm, kako bi ruži u proljeće, kad krene tjerati mladice, hranjive tvari već bile na raspolaganju.

Ruže je najbolje saditi u jesen. Tako imaju vremena do proljeća razviti svoje korijenje. Ruže treba, kao i ukrasno grmlje, saditi na dovoljnom razmaku (na vrijeme saznati konačne dimenzije biljke) kako bi imale dovoljno svjetlosti, zraka i manju mogućnost razvoja bolesti. Bolesti koje napadaju ruže su hrđa, pepelnica, crna pjegavost, purpurna pjegavost, rak itd., a najčešći nametnici su razno grinje, lisne uši, štitaste uši, štitasti moljci, cikade te kukci žderači. Svo bolesno lišće treba baciti ili zapaliti i nikako ga ne koristite za kompost!

Ruže se mogu kupiti u posudama ili golog korijenja. Obje varijante preporučamo da prije sadnje pustite da se oporave u vodenoj kupki. Ruže golog korijenja stavite da stoje u velikoj posudi napunjenoj vodom 1 do 2 sata. One u posudama, prvo uronite u vodu dok ne prestanu izlaziti svi mjehurići iz posude, a onda ih izvadite iz posude i razrahlite korijenje. Nakon toga ih stavite u vodenu kupku kao i ruže golog korijenja.

Dok se ruža natapa, iskopajte rupu za nju. Rupa neka bude duboka dvije veličine lopate, a dio zemlje koji ste iskopali pomiješajte sa stajskim gnojivom u omjeru 3:1. Prvu godinu ruže više ne trebate gnojiti. Pronađite mjesto gdje je cijepljena, a prepoznat ćete ga po zadebljanju na korijenovu vratu. Posadite biljku tako da je cijepljeno mjesto 5 cm ispod zemlje. Nagrnite visok humak oko biljke. U proljeće to štiti biljku od sušenja, a zimi od mraza, no kad te opasnosti minu, poravnajte humak. Zimi oko biljke možete i zabosti grančice četinjača kao dodatnu zaštitu od hladnoće i vjetra.

Orezivanje ruža je uglavnom isto kao i kod ukrasnog grmlja, o čemu možete pročitati u našem drugom članku. Ružama koje višekratno cvatu redovito se režu ocvali izbojci do prvog pravog, najčešće peterodijelnog lista ispod izbojka. Kod onih ruža koje gotovo bez stanke cvatu cijelu sezonu se neposredno iznad novih izbojaka uklanja sve što je ocvalo. Ruže koje se uzgajaju radi šipka samo se počupaju uveli listovi, ne i ocvalo cvijeće. Ruže na gredicama, plemenite ruže, i stablašice jako orezujemo jer mladi izbojci posebno dobro cvatu. Grmolike ruže ne režemo prvih par godina, a onda ih skratimo na jednu do dvije trećine visine. Penjačice isto prve dvije godine puštamo da rastu. Da cvijeće na penjačicama ne bi raslo samo na vrhu, preporuča se stepenasta rezidba; bazne izbojke prikratite na razne dužine.

Ružičnjak

Kada radite gredice, u prvi red stavite niske ruže koje neće smetati prolazu (npr.minijaturne ruže). U drugi red, ali da su lako pristupačne stavite ruže koje su više od onih iz prvog reda i koje lijepo mirišu, kako bi ste u svakom trenutku mogli uživati u njihovom mirisu. Možete zasaditi i treći red, pozadinu od biljaka sa tamnijim lišćem koje će naglašavat ljepotu ruža, ili ruže penjačice (pobrinite se da se imaju po čemu penjati).

Preporučamo da sadite ruže različitih, ali međusobno uklopivih boja, kako bi se izbjegla monotonost, a s druge strane kič, ali to naravno ovisi o vašoj volji i ukusu. Možete ih zasaditi i kao dio živice, gdje ne samo da će štiti od pogleda, nego i daju novu boju vrtu.

Očito je da je upotreba ruža stvarno velika, ali izbor je, naravno, na vama.

Šećer za kraj

U ovom članku naveli smo sve što je potrebno za osnovnu sadnju i njegu ruža. Nadamo se da smo bar malo smanjili strah i stres, te vam dokazali kako ruže mogu biti jednostavne i zahvalne biljke za održavanje uzmemo li u obzir svu ljepotu i korisnost koje nam one pružaju već tisućljećima. No, ako ste više vizualni, nego praktični tip što se tiče vrta, obratite nam se s punim povjerenjem i naš stručni tim će to uraditi za Vas.

I na kraju, kako svi volimo sretne i slatke krajeve, pripremili smo Vam jedan od mnogih slatkih i zdravih recepata koji se mogu pripremiti od ruže – Ružin med.

Sastojci:

100 g šipka, 450 g meda, sterilne staklenke

100 g šipka operite, skinite peteljke i stavite kuhati sa šalicom vode u emajliranu posudu (cca. 15 min.). Kašu protisnite kroz fino cjedilo i dodajte 450 g meda. Kuhajte i mješajte dok mješavina ne postane dovoljno gusta te je stavite u sterilizirane staklenke i hermetički zatvorite.

dizajn eksterijera, ideje za uređenje okućnice, ruže, ruže u vrtu, ružićnjak, ukrasno cvijeće, uređenje dvorišta, uređenje okućnice, uređenje vrtova, vrtno cvijeće

Odgovori