KAKO I ZAŠTO UZGAJATI UKRASNE GRMOVE U VRTU

Od sadnje do rezidbe

Grmovi su drvenaste biljne vrste koje imaju više stalnih grana umjesto jednog debla. To ih razlikuje od stabla koja imaju i deblo i krošnju. Razno ukrasno grmlje krasi naše vrtove svojim listovima, cvjetovima, plodovima i oblicima, a pritom ne zahtjevaju puno njege.

Kako početi?

Kao i sa svime u životu, potrebni su dobri početni temelji, ili u slučaju ukrasnog grmlja- korijeni. Uz dobre korijene, naravno treba i dobar plan te početni kapital, no kada se to riješi, sadnja će biti znatno olakšana.

Plan: Prije prve sadnje treba dobro razmisliti gdje ćete postaviti ukrasno grmlje. To ovisi o vrsti, boji i obliku grma, te namjeni, kako vrta, tako i ukrasnog grmlja. Informirajte se o konačnoj veličini ukrasnog grma kako kasnije ne bi imali problema sa nedostatkom prostora i sunca u vrtu. Ukrasno grmlje se često koristi kao dio živice pri čemu su cvijetovi manje bitni, ali služe kao dobra zaštita od pogleda i određuju granice zemljišta. Bogata cvatnja ukrasnog grmlja lijep su ukras vašem vrtu. Postoji i ukrasno grmlje, kao drijen, koje se ističe svojom lijepom bojom kore,te biljke kao što je ruj koji se ističu svojim šarenim listovima.

Bitna je i izmjena godišnjih doba. Posadite zimzeleno grmlje na mjesto gdje vam njegova sjena neće biti problem zimi. Listopadno ukrasno grmlje posadite tamo gdje neće smetati njihovo otpadanje lišća, a da ujedno možete uživati u njegovoj rakoši jesenskih boja.

Kupnja: Pri kupnji ukrasnog grmlja uvijek provjerite vide li se kakvi znakovi biljne bolesti ili nametnika. Kupujte grmove uzgojene u posudama jer imaju veću mogućnost uspješnog uzgoja, ili ako je moguć uvid u korijenje biljke, kupite one biljke koje imaju razgranato korijenje.

Koju vrstu ukrasnog grmlja odabrati?

Odabir vrste ukrasnog grmlja ponajviše ovisi o mjestu koje ste predvidjeli za biljku i o klimatskim uvjetima. U vlažnim i sjenovitim dijelovima vrta uspijevaju grmovi hortenzije i aukube. Boja hortenzije ovisi o kiselosti tla, pa je u kiselom tlu plave boje, a u alkalnom ružičaste ili ljubičaste. Ako ružičaste hortenzije želite obojati u plavo, tlu oko njih dodajte stipsu ili galicu.

S druge strane , suha i sunčana mjesta su idealna za juku i tamaris. Većina ukrasnog grmlja odlično uspjeva na kiselom tlu kao što su npr. kamelije, gardenije i vrijesovi. Za primorske krajeve prirodan zaklon od vjetra pruža zimzeleno grmlje, posebice grmovi pitosporuma. Ako se želite riješiti buke posadite lejlandski čempres, a za gradske uvjete su idealni grmovi lovor-višnje.

Sadnja ukrasnog grmlja

Nakon što ste očistili mjesto na kojem će se nalaziti vaše ukrasno grmlje od trave i korova, iskopajte dovoljno veliku rupu za sadnju. Korijenje pažljivo raširite, odsjecite oštećene dijelove i stavite u rupu. Rupa za sadnju mora biti dovoljno velika kako bi se korijen u potpunosti razvio. Ako je korijenje zamotano u plastičnu podlogu, uklonite je prije sadnje. Nadalje, dobro učvrstite zemlju oko grmova kako bi ste spriječili pomicanje korijenja u zemlji.

Kod prerijetke sadnje, između ukrasnih grmova će se pojaviti korov, a kod preguste će doći do odumiranja dijela biljke do kojeg ne dopire sunčeva svjetlost. To su najčešće početničke greške koje se lako mogu izbjeći. Ako je poznata najveća širina ili visina odraslog grma sadite na razmak od 75% jedne od tih vrijednosti. Dobivena vrijednost je najmanji preporučeni razmak sadnje.

Oplemenjivanje(cijepljenje, kalemljenje) ukrasnog grmlja

Mnoga ukrasna grmlja se sastoje od dvije sorte iste vrste ili dvije različite sorte. Nadzemni dio ukrasnog grmlja potječe od jedne biljke koju npr. krase lijepi cvjetovi, a podanak je od biljke koja ima veću otpornost na bolesti i bolje korijenje. Nadzemni dio se naziva plemenitom sortom, te se njen pup ili mladica stavlja na podlogu, podanak od druge biljke. Vrtlari su tim križanjem postigli da plemenita sorta dobije bolje korijenje čime se potiče i njen bolji rast.

Divlji izboji

Ponekad korijen ima više snage nego plemenita sorta, pa on tjera svoje izboje ispod mjesta oplemenjivanja. Najbolje ih je odrezati ljeti, dok su još mekani, neposredno u korijenu, uz stalnu granu ukrasnog grma , jer će rane na korijenu zarasti još iste godine. Najbolje se prepoznaju po tome što im se razlikuju listovi podloge i plemenite sorte, pa ih ne bi trebalo biti problem uočiti i ukloniti.

Rezidba ukrasnog grmlja

Rezidba ukrasnog grmlja je važan element već pri sadnji biljke, kada oštrim škarama ili nožem uklanjamo oštećeno korijenje. Rezidbom ukrasnog grmlja potičemo njihovu cvatnju i pravilan rast, te ih oblikujemo kako bi stvorili skladnu sliku vrta. Sve vrste ukrasnog grmlja ne zahtjevaju redovitu rezidbu, ali ako to ne učinimo grane ukrasnog grmlja će postati suhe i neproduktivne, leglo raznih bolesti i štetnika te će se izgubiti lijepa slika našeg vrta.

Što orezivati na ukrasnom grmlju?

Kako se orezuje ukrasno grmlje ovisi o tome na kojim izbojima nastaju cvjetni pupovi te koliko ti cvjetni pupovi žive. Prema tome neke orezujemo svake godine, a neke svakih nekoliko. Mnogi ukrasni grmovi grade dugovječan kostur od nekoliko glavnih, jakih grana. Te se grane dalje granaju u kratke, postrane izboje koji zajedno sa par kosturnih grana održavaju ravnotežu i sklad ukrasnog grmlja. Uz kosturne izboje rastu i uspravni dugački izboji. Odstanjuju se oni koji rastu u unutrašnjost grma jer na njima ima vrlo malo cvjetova i zakidaju unutrašnjost grma za svjetlost. Uklonite i one koji bi vam na neki način mogli zasmetati. Naravno, i tu ima izuzetaka kao što je suručica, čiji se stari izboji povijaju do tla i daju vrlo malo cvjetova, dok iz unutrašnjosti grma rastu novi dugački izboji. Nove izboje ostavljamo, a stare uklanjamo. Također, zbog boljeg oblika ukrasnog grma dobro je ostaviti nekoliko izboja koji nisu potrebni za cvatnju, ali koji ukrasnom grmu daju lijepi oblik.

lovor

Kod rezidbe radi održavanja cilj je poticati mlade izboje koji postepeno zamjenjuju stare. To radimo kako bi se očuvala vitalnost i izgled ukrasnog grma, koji je zavšio sa svojim rastom u visinu.

Rezidbom radi pomlađivanja dajemo ukrasnom grmlju drugu mladost. Uklanjaju se gotovo svi stari izboji te grančice u obliku metlica.

Nakon rezibe ukrasnog grmlja radi pomlađivanja, sljedeće godine rastu novi izboji koje treba prorijediti ako su pregusti. Treba otkinuti i sve izboje sa vrhova grana, te sve osim jednog iz unutrašnjosti grma ako ste prethodne godine uklonili jake grane.

Rezanjem uz pup koristimo se kod skraćivanja mladog grmlja . Kod pupova na istoj visini rez ide malo koso od pupova, a kod pupova na različitoj visini rez ide neposredno iznad pupa, koso u smjeru od njega. Rez ne smije biti preblizu pupa jer će se pup osušiti, a ni predaleko jer će dio grančice bez pupa odumrijeti i pogodovati nastajanju biljnih bolesti.

Kada je vrijeme za orezivanje ukrasnog grmlja?

Istina je, da je najvažnije mjerilo za vrijeme rezidbe ritam rasta ukrasnog grmlja, odnosno kada izbijaju njihovi izboji i cvjetni pupovi. Tako neke grmolike biljke(npr. ukrasna trešnja, suručica) oblikuju svoje cvijetne pupove u godini prije cvatnje, te ih orezujemo tek nakon njihove cvatnje u rano proljeće kako ne bi odstranili cvjetne pupove. Druge grmove(npr. ljetni jorgovan,hibiskus,lavanda) orezujemo prije cvatnje, zimi ili početkom proljeća jer se prvi tragovi cvijeta pojavljuju tek u proljeće na novim izbojima i cvatu ljeti. Jaka rezidba takvog ukrasnog grmlja potiče snažan rast i dugu cvatnju. Neko ukrasno grmlje cvate i na starijim izbojima, pa ih rjeđe orezujemo. Drugi zahtjevaju češću rezidbu kako bi grm bolje cvjetao.

aukuba

Kako ispraviti greške pri orezivanju ukrasnog grmlja?

Znanjem i iskustvom se, u najmanju ruku, smanjuju pogreške pri rezidbi ukrasnog grmlja. Zato je to najbolje prepustiti profesionalcima. No, u slučajevima da je do greške ipak došlo, evo par savjeta kako ih ublažiti i na koncu ispraviti.

Često se režu samo mladi izboji u vanjskom dijelu grma i svake se godine skraćuju na nekoliko centimetara od osnovne grane. Posljedica je da u gornjem dijelu ukrasnog grma nastaju velike skupine izboja, dok donje grane padaju u sjenu i ostaju bez sunca, izboja i lišća, pa grm podsjeća na metlu. Takva greška se može ispraviti iduće godine pravilnim uklanjanjem izboja uklanjanjem starih grana, dok mlade izboje ostavite i ne skraćujte ih. Od metlica koje su izrasle, odstranite četvrtinu u unutrašnjosti grma. Tijekom tri do četiri godine mlade grane će zamjeniti stare te će ukrasni grm opet poprimiti svoj normalni oblik.

Druga česta greška je orezivanje ukrasnog grmlja na željenu visinu živice, iako ti ukrasni grmovi nisu predviđeni kao dio živice. Time se želi održati grmlje niskim, ali ustvari se samo potiče rast izboja. Takvom rezidbom se ne uvažava prirodni oblik rasta ni stvaranje izboja, a također zaboravlja utjecaj na rast novih izboja. Ako se neki ukrasni grm ne uklapa u živicu, najbolje što možete je da ga pravilno prorijedite, čime se grm smanjuje, ali se njegova širina i visina ne mjenjaju.

Ipak, koliko god se činile velike neke greške koje se tiču orezivanja ukrasnog grmlja, jedna od najgorih i najčešće viđenih je dekaptiranje ukrasnog grma. Nastaje kao posljedica želje vrtlara amatera da se time potpuno pomladi grm. Svi izboji se skraćuju na svega nekoliko desetaka centimetara iznad zemlje, čime biljka nema nijedan mladi izboj te se jako muči dok iz tih osakaćenih dijelova ne izrastu mladice. No, time pomlađivanje samo djelomično uspijeva, jer mladice rastu iz dijela starog drveta, što za posljedicu daje njihovo brže starenje.

forzicija

Alati

Postoje različite vrste alata za orezivanje. Za orezivanje ukrasnog grmlja uglavnom je dovoljno imati vrtlarske škare sa oštrim nožem i ravnu pilu. Pritom se ne bi trebala zaboraviti ni zaštitnu opremu. Ipak, najbitnija stvar je kod bilo kojeg alata, da se za rezidbu uvijek koristi vrlo oštar alat. Rezovi od oštrog alata su glatki i brzo zacijele, dok hrapavi rezovi lako počnu truliti, što pogoduje raznim bolestima i štetnicima.

Svojom kombinacijom estetike i funkcionalnosti ukrasno grmlje bi trebalo biti neizostavan dio svakog vrta. Kao i druge biljke i ukrasno grmlje zahtjeva ljubav i pažnju, ali već i pri malom trudu će se višestruko odužiti. Bitno je ne učiniti greške koje se na ukrasnom grmlju ne daju lako i brzo ispraviti. Stoga, ako se dvoumite oko toga kako bi nešto trebalo uraditi na ukrasnom grmlju koje krasi vaš vrt, nemate potreban alat i vještine, ili Vam jednostavno samo treba stručni savjet, slobodne se obratite našem stručnom timu koji će Vam rado pomoći.dizajn eksterijera, orezivanje grmlja, orezivanje ukrasnih grmova, šišanje žive ograde, ukrasni grmovi, ukrasno grmlje u vrtu, uređenje dvorišta, uređenje okućnice

Odgovori