5 PUSTOLOVNIH FAZA KOD KRČENJA ŠIKARE

Ovaj članak je napisan kako bi se svi čitatelji našeg bloga upoznali s procesom čišćenja šikare. Čišćenje i krčenje šikare, prvi je zadatak za uređenje okućnice. Košnja trave, šišanje grmlja i zabava, zagarantirani su. Ovdje ćete doznati kako da sami, u 5 sigurnih i pustolovnih faza, očistite svoj teren ili okućnicu. Ovi savjeti dolazi iz izravnog iskustva sa zakrčenih terena. Nadamo se da ćete kroz ovaj zadatak proći pozitivno i u dobrom raspoloženju, kako bi svi sudionici uživali.

  1. Pustolovna faza – promatranje

Promatranje terena je prva faza ove pustolovine. To se obavlja kako bi zapazili probleme i mogućnosti na terenu. Promatrajte što bi moglo otežati rad. Nađite neravnine i zapreke. Odredite gdje je teren ravan i otvoren. Na tom mjestu ćete početi čistiti. Bitno je odabrati ravno mjesto gdje nema stabala, jer tako stječete prednost lakog terena. I ovdje vrijedi citat slavnog osnivača Facebooka:

„Ja mislim da je jednostavno pravilo u poslu, da ako započinjemo od lakših stvari, možemo zaista puno napredovati.“

Mark Zuckenberg

Idealno mjesto za početak rada je:

–          Ravan teren

–          Pristupačano i prostrano

–          Bez drva i većih kamenja

Prije no što krenete na sljedeću fazu, pripremite svu opremu ispred mjesta gdje ćete početi krčiti. Za ovo krčenje šikare biti će vam potrebni:

–          Čistač šikare s nazubljenom glavom za šikaru(cirkular)

–          Trimer za košnju trave s najdebljim flaksom, poželjno kvadratastim

–          Koser s dugom drškom

–          Grablje, vile

  1. Pustolovna faza – čišćenje ravnih terena

Krenite tako što ćete uzeti trimer s debelim flaksom. Za čišćenje gustog i suhog(ali tanjeg) raslinja, potrebno je ubrzati trimer na najveću brzinu. To je normalna radna brzina za čišćenje šikare. Košnja trave se također obavlja tim trimerom.

Ako vas je dvoje na tom poslu, neka druga osoba pripremi grablje. Grabljama vucite gusto i zapetljano raslinje poput: bršljana, škrebuta i kupina. Dok je raslinje napnuto, neka osoba s trimerom odreže to raslinje što bliže tlu. Kako budete sjekli sve više i više raslinja, pobrinite se da ono veće stavljate na hrpu iza sebe. Napravite dvije hrpe – jednu za suhe grane i drva a drugu za sve ostalo. To odvajanje nam služi kako bismo kasnije lakše mogli taj biljni materijal samljeti u zemlju. Također to stavljate iza sebe kako vam ne bi smetalo u daljnjem krčenju.

Kada ste počistili svo ne drvenasto raslinje, uzmite trimer s glavom za šikaru, te posjecite sva manja drvca koja su ostala. Ta drvca stavite na hrpu sa suhim granama. Za ovaj dio posla, preporuča se dodatna zaštitna oprema. Probajte nabaviti kožni dodatak za masku, koji štiti vrat. Ako niste u mogućnosti doći do istog, koristite deblji šal koji će vas zaštititi od naleta kamenja i drva. Za zaštitu donjeg dijela tijela, obavezno koristite cipele sa željeznim čepićem. Osim toga probajte nabaviti pregaču napravljeno od deblje kože, koja će zaštititi srednji i donji dio vašeg tijela.

Ako ste uspjeli očistiti cijeli dio koji je ravan i pregledan, na dobrom ste putu prema završetku posla.

  1. Pustolovna faza – čišćenje nagnutih terena

Nakon čišćenja ravnog terena bez prepreka, prelazimo na bočne terene koji su strmi ili nagnuti na stranu. Nemojte još čistiti oko drveća i većih kamenja. Ako imate leđni trimer za čišćenje nagnutih terena, pripremite ga. Zbog položaja motora(na leđima), ovaj trimer nam služi kako bismo lakše mogli kositi travu i čistiti šikaru na terenima koji su pod nagibom. Počnite tako što ćete ukloniti sve suhe grane. Te grane stavite na novu hrpu na terenu kojeg ste prije očistili. Postepeno se probijajte po bokovima. Prvo prođite trimerom s flaskom, a potom i čistačem šikare. Ustrajte sve dok sasvim ne očistite bočne terene.

Ponekad zna biti i nešto raslinja po zidovima. Najbolja tehnika za čišćenje istih je korištenjem trimera s flaksom. Ovo čišćenje obavite u 3 brza koraka:

  1. Ubrzajte trimer na max. brzinu
  2. Režite bršljan laganim pomicanjem trimera gore – dolje, uz zid
  3. Nemojte odmah zahvatiti puno raslinja, već se postepeno približavajte korjenu

Podizanjem trimera gore – dolje osigurava se najbolje čišćenje. To je zato jer odmah meljete raslinje kako ga i čistite, ostavljajući za sobom malu količinu otpada. Uz to, ne valja pre više približiti glavu trimera raslinju, kako se ne bi omotalo oko glave trimera. Ako se to desi, moramo zaustaviti stroj kako bismo ga očistili. Time gubimo dragocijeno nam vrijeme.

Ne zaboravite da se postavite tako da vam zid uvijek bude s desna.

Koristite ovaj položaj od početka do kraja zida. Ovim položajem, iskorištavamo smjer vrtnje trimera(obrnuto od kazaljke sata). Ako zahvaćamo raslinje desnom stranom trimera, manja je šansa da će se trimer nepredvidljivo odbiti. Također, manja je količina sokova i djelova biljki koje prskaju po nama, jer prskaju prema napred.

Kada završite s čišćenjem nagnutih terena, vratite opremu na mjesto s kojeg ste prvobitno počeli čistiti. Od tamo ćemo krenuti na sljedeću fazu.

  1. Pustolovna faza – čišćenje drva i oko kamenja

Sada su vam ostala samo veća kamenja i područja oko drva. Probajte prići poznatom metodom krčenja, što bliže krošnji drva. Ako je drvo suho, ili ima puno niskih grana, te grane odpilite, kako vam ne bi smetale pri radu. Odvojite ih na hrpu s granama. Kada se dovoljno približite drvu, spremni ste ga posjeći.

Ako je drvo manjeg promjera, do 10 cm, prepilite ga čistačem šikare. Prepilite ga jednim sporim potezom s ljeva na desno, pazeći da ne udarate cirkularom po drvu. No, ako je drvo deblje od 10 cm, potrebno je koristiti pilu(bilo motornu, bilo ručnu) ili sjekiru.

Nastojte da se drvo sruši na dio koji ste prethodno očistili. Tako ćete lakše doći blizu srušenog drva kako biste ga raspilili. Najprije raspilite manje grane, potom one veće. Ove prve, stavljajte na staru hrpu sa suhim granama. One veće možete odvojiti na novu hrpu kako biste ih kasnije iskoristili za grijanje ili roštilj.

Oko kamenja čistite trimerom s flaksom. Pazite da vam kamenje bude uvijek bude s desne strane kako ostatci ne bi prskali i letjeli po vama. Ako nakon što ste počistili, ostane drvenastog raslinja oko kamenja, uzmite čistač šikare ili ručne škare. Čistačem šikare možete ukloniti to raslinje tako da tapkate po grmlju radnjom sličnom kao kod izbacivanja flaksa(pomičući glavu trimera gore – dolje). Ta radnja će odmah samljeti grmlje u male komadiće. Pripazite da se ne dodirnete kamen s cirkularom kako vam se čistač šikare ne bi nepredvidljivo odbio. Kada dođete do dijela gdje ne bi bilo pametno koristiti čistač šikare, iskoristite ručne škare. Uhvatite što više grmlja jednom rukom, dok drugom režete raslinje što niže zemlji. Ako možete, odmah počupajte i korjen ne željenog raslinja.

Po završetku ove faze, ispred Vas bi trebao biti savršeno očišćen teren, s par hrpa na njemu. Čestitamo, to je zasigurno izgled kakav ste željeli! Kako biste očuvali taj izgled, potrebna je košnja trave barem 3-4 puta godišnje, kako se ne bi ponovno razvilo ne željeno raslinje. Osim toga stalnom košnjom trave suzbijate rast i razvoj korova, jer trava brže raste i tako guši ostale biljke.

  1. Pustolovna faza – odlaganje otpada

Za 5. i posljednju fazu, imate dva izbora. Hrpe možete ili samljeti(što će vratiti hranjive tvari u tlo i pospješiti rast budućih biljaka) ili ih zapaliti. Vrijeme kada ste obavljali ovaj posao, također utječe na vaš izbor. Naime, zabranjeno je paljenje izvan ložišta između 1.3. i 1.11.

Za paljenje odaberite dan kada je suho i kada ne puše. Odaberite dan prije kojeg nije bilo kiše. Ako je kiša padala 2-3 dana prije, hrpe će biti mokre što će otežati početno paljenje. Započnite posao tako da pripremite sve potrebne rekvizite:

–          Upaljač i novine

–          Grablje i vile

–          Gumu s vodom, ili spremnik za vodu.

Vilama preselite hrpu s mekšim raslinjem na onu sa suhim granama. Tako će se vatra lakše zapaliti. Postavite novine uokolo hrpe, a najviše na onu stranu hrpe s koje puše. Tako će se vatra, kada se jednom zapali, uz pomoć vjetra proširiti na cijelu hrpu. Zapalite novine. Sada možete 5 minuta uživati u gledanju vatre, sve dok ne bude bilo potrebno prebaciti ne izgorene dijelove na vatru. Postepeno bacajući i okrećući hrpu, dovedite cijelu hrpu na pepeo. Taj pepeo možete rasprostraniti po terenu kako bi poslužio kao vrsta gnojiva, ili ga možete sakupiti i ukloniti kako vam ne bi smetao na okućnici.

Ako ste se odlučili za to da hrpe sameljete u teren, pripremite oba trimera. Dovedite ih do mjesta gdje su vam hrpe s raslinjem. Osim obavezne maske i debljih rukavica, koristite i spomenutu dodatnu zaštitnu opremu. Ona je ključna kako ne bi došlo do nepotrebnih i opasnih povreda na radu. Naime komadići drva mogu dostići velike brzine, te mogu biti i fatalni ukoliko vas pogode na krivo mjesto. Korištenjem dodatne zaštitna opreme ta mogućnost je svedena na minimum.

Kako biste izmrvili suho granje, koristite čistač šikare. Glavom čistača tapkajte po hrpi suhog granja. Tapkajte dok ju skroz ne smeljete na komadiće manje od 5cm. Kada vam ostanu samo mali komadići, bez vidljivih većih ostataka, napravili ste odličan posao.

Za drugu hrpu(onu s mekšim raslinjem), pripremite trimer. Zavrtite ga na maksimalnu brzinu. Polako se približite hrpi. Radnjama kao i kod čistača šikare(tapkanje gore – dolje), svedite hrpu na što manje komade. Neka vaše tapkanje bude sporo. Sporim tapkanjem smanjuje se mogućnost zapetljavanja raslinja oko glave trimera. Mljevenje ostataka omogućuje povratak hranjivih tvari u travnjak. Time omogućujete svom travnjaku zelen izgled i zdravlje.

Obavili ste sjajan posao, i sada vam preostaje održavanje okućnice lijepom.

Hvala vam na čitanju ovog članka, te se nadamo da vam se je svidio. Ukoliko želite saznati više o temi „ uređenje i održavanje okućnice „ pratite blog objave na našoj web stranici.

Saznajte više o Zlatnom bushu na: Početnoj stranici

ili

Pročitajte ostale blog objave!

Čišćenje terena, košenje trave, košnja, Košnja trave, Košnja travnjaka, krčenje šikara, krčenje šikare, krčenje terena, krčenje zapuštenih dvorišta

Odgovori