5 POSTUPAKA ZA ZDRAV I ZELEN TRAVNJAK

U ovom ćemo vam članku predstaviti 6 radnji zbog kojih će vam vaš travnjak biti zahvalan. Ove mjere nisu nužne, ali su zato veoma korisne. Ako se budete pridržavali rasporeda imati ćete fantastične rezultate. Dodatni trud koji uložite u obavljanje ovog posla, zasigurno nećete zažaliti.

Ove metode prisutne su već stoljećima. Kod ukrasnih i sportskih travnjaka one su normalna mjera održavanja. Ove su mjere nezaobilazne ako želite postići vrhunske rezultate s vašim travnjakom.

1.     PROZRAČIVANJE TRAVNJAKA

Travnci su pogodni za piknike, igre i slične aktivnosti. No, čestim korištenjem travnjaka, dolazi do zbijanja tla. Naime, svaki put kada hodamo po travnjaku, mi malo utiskujemo zemlju u tlo. Kada tlo postane previše zbijeno, dolazi do površinskog zadržavanja vode. Takvo zadržavanje vode uzrokuje odumiranje trave, što uzrokuje prazne površine na travnjaku. Osim zadržavanja vode, prevelika zbijenost tla dovodi do nastanka naslaga. Te naslage u sebi sadrže odumrlu travu i mahovinu. Posljedica svega toga jest da travnjak postaje ružan i ne privlačan oku. Također travnjak gubi na kvaliteti, te se postupno korov preuzima glavnu ulogu. Pregustom zbijenošću trava počinje odbacivati suvišne listove, što ponekad dovodi do odumiranja cijele biljke.

Postoji više rješenja za ovaj problem. Jedno od tih rješenja je upravo prozračivanje travnjaka. Prozračivanjem travnjaka dopuštamo travi da se bolje zakorjenjuje. Osim toga voda i zrak lakše prodiru u tlo, što pridonosi kvaliteti travnjaka. Najbolje rezultate postižemo kada kombiniramo prozračivanje tla i dosijavanje trave. Tim postupkom ćemo doista pomoći travnjaku.

Postoji više vrsta strojeva i načina na koji se teren prozračuje. Tri su glavne skupine:

–          Prozračivači sa šupljim šiljcima

–          Prozračivači s punim šiljcima

–          Dubinski razrahljivač tla

Kod nas se najčešće koristi varijanta s punim šiljcima. To je stroj koji ima ili električni ili benzinski motor. Taj stroj probada tlo. Takvim probadanjem ostvaruju se rezultati koji su prethodno navedeni. On je veoma koristan kod suhih tla. Kod suhih tla on stvara rupe koje ispunjava voda. Osim toga, ovaj je stroj najprikladini kod pjeskovitih i lakših tla, dok se kod onih glinastih i teškim ovaj stroj susreće s problemima.                                                                                                                                                                                      Osim strojeva s motornim pogonom, postoje i ručne varijante. Obične vile su jedna od tih opcija. Vile ubadamo u tlo do dubine 7,5 – 10 cm. Probadamo u razmaku od 15 cm. Osim vila postoje i posebni ručni valjci sa šiljcima, te papuče sa šiljcima. Takve valjke i papuče je veoma teško pronaći kod nas u prodaji.

Prozračivači sa šupljim šiljcima vade zemlju iz tla. Također postoje i varijante koje automatski nadosijavaju travu. Takvi su prozračivači najdjelotvorniji jer obavljaju sve radnje u jednom postupku. Nakon rada s ovim strojem, potrebno je maknuti čepove zemlje s travnjaka, te dodati materijal koji smo izvadili iz travnjaka. Osim strojnih postoje i ručne varijante. Jedna takva ručna varijanta su vile sa šupljim šiljcima. Primjer strojnog prozračivača sa šupljim šiljcima možete vidjeti na slici ispod.

Dubinski razrahljivači tla zabijaju svoje šiljke do 20 cm u dubinu, te naglim pokretima rastresaju i paraju tlo. Oni su također veoma korisni. Kod nas ćemo ih rjeđe pronaći nego prethodne dvije varijante.

2.     VERTIKALNO ZASJECANJE TLA( VERTIKULACIJA )

Na travnjacima se zna pojaviti sloj odumrle trave, kod nas poznat pod nazivom „flic“. Flic ostavlja loš estetski dojam. Uz to, štetno djeluje na travnjak jer smanjuje prozračnost i koči rast i razvoj nove trave. Osim toga ovaj sloj zadržava toplinu, što pogoduje razvoju bolesti. Naravno, bolesti uništavaju travu. Također, u ovom sloju obitavaju i mnogi štetnici, kojima pogoduje veća temperatura. Protiv ovog sloja mrtve trave, borimo se vertikulacijom.

Vertikulacija jest košnja koja se obavlja u suprotnom smjeru. Tj. ne kosi se paralelno s travom, već okomito. Noževi na stroju za vertikulaciju zasjecaju tlona dubinu od 2 – 3 cm. Tim postupkom otklanja se štetni flic. Strojni vertikulatori na sebi često imaju i vreću u koju sakupljaju flic. Pogrešno je da vertikulacija uništava travu. Ona naime veoma poboljšava kvalitetu i zdravlje travnjaka. Ne preporuča se obavljanje vertikulacije pred kraj sezone trave, jer bi se moglo desiti da se trava ne oporavi od zasjecanja. Zato je dobro obaviti vertikulaciju sredinom ljeta, kako bi trava imala dovoljno vremena da se oporavi do zime.

Koristan je postupak pretvaranje flica u kompost. To radimo tako što flic stavimo u crne vreće za smeće. Zatim malo navlažimo flic te čvrsto zavežemo vreće na vrhu. Za kraj, vreće prošupimo na dnu. Flic moramo skladištiti između 6 mjeseci i godine dana. Te vreće treba skladištiti na suhom i hladnom mjestu. Nakon godine dana stajanja, vaš je kompost spreman!

Postoje dvije varijante strojeva. Prvi su oni na motorni pogon. Oni u sebi imaju rotirajuću osovinu s 10 do 15 noževa. Druga vrsta su ručni vertikulatori. Oni izgledaju poput grablji, ali sa zakrivljenim noževima. Također na sebi imaju često i pomoćne kotače, koji nam olakšavaju napor.

prozracivanje

3.     TOPDRESSING (RASPROSTRANJIVANJE PIJESKA PO POVRŠINI)

Topdressing je važna mjera u održavanju travnjaka. Za topdressing rasipamo pijesak po površini travnjaka. Zatim uzmemo metlicu, te laganim metenjem rasprostranimo pijesak po travnjaku. Pijesak možemo i pomješati sa organskom tvari poput komposta ili stajskog gnoja, ali moramo paziti da pri tome ne bi donjeli sjeme korova ili nametnike. Prema Samardžiji, (1998: 79)1 preporuča se korištenje kvarcnog pijeska veličine 0,06 mm do 2 mm.

Ovom metodom spriječavamo nastanak mahovine, jer na tlima na kojima je dobra prozračnost i malo zadržavanje vode ne nastaje mahovina. Zrnca pijeska također poboljšavaju prozračnog i provodnost tla, te pomažu pri spriječavanju bolesti i korova na travnjaku. Uz to, pijesak ulazi u male rupe, te ravna tlo. Osim toga, pijesak služi i za popunjavanje rupa nastalih prozračivanjem. Na kraju valja spomenuti da topdressingom bitno poboljšavamo strukturu tla, a pogotovo onih glinovitih.

Napomena: pripazite da ne rasipate sloj deblji od 4 mm/m2 jer bi tako mogli ugušiti travu ispod pijeska.

4.     VALJANJE TRAVNJAKA

Nakon zimskih mrazeva, travnjak je oštećen. Led diže travu skupa s korjenom iz zemlje. Zbog toga, pritisak valjka pomaže travi da se vrati u prvobitno stanje. Korjen se vraća na svoje mjesto. Kada bi trava ostala podignuta, mogla bi uvenuti. Također, s vremenom se nakupljaju voda i zrak u zemlji. Previše vode nije dobro. Valjanjem travnjaka istiskujemo suvišnu vodu i zrak. Ovu mjeru održavanje je dovoljno provoditi jednom godišnje, i to u rano proljeće. Rano proljeće je idealno vrijeme jer trava još ne raste.

5.     ZALIJEVANJE TRAVNJAKA

Voda je jedna od bitnijih stvari za lijep i zdrav travnjak. Zaljevanje travnjaka nam pomaže da održimo travnjak svježim. Kad travnjak ima dovoljno vode, on je zelen i bujan. No ako fali vode, travnjak postaje žut i suh, te se povećava mogućnost nastanka korova. Kako bismo to spriječili moramo vodi dati dovoljno vode. Za bujan travnjak potrebno je dovoljno vode. Te količine se mogu mjenjati, kako to navodi Samardžija, (1998: 81.)1:

  1. Ako živite negdje gdje temperatura prelazi 35 C⁰ potrebno je 7 ili više litara vode po 1m2, svaka 2 – 3 dana.
  2. Ako je temperatura između 30 i 35 C⁰, potrebno je 5-6 l vode po 1m2, u razmaku od 4 -5 dana.
  3. Između 25 i 30 C⁰, 3 – 4 l vode po 1m2, svakih 6 -8 dana.
  4. Od 20 – 25 C⁰, 2 – 3 l vode, svakih 8 – 10 dana.
  5. Ispod 20 C⁰, 1 – 2 l vode, svakih 10 – 15 dana.

Za zalijevanje travnjaka se može pobrinuti sustav za navodnjavanje. Laganom montažom možete osigurati travnjak od suše. Za postavljanje sustava potrebno je napraviti 5 laganih koraka:

  1. Nacrtati skicu tlocrta. Kod crtanja, koristite mjerilo 1:50 ili 1:100.
  2. Na toj skici ucrtajte špricaljke. Uzmite šestar te njime nacrtajte krugove koji predstavljaju domet špricaljke. Pobrinite se da špricaljke pokrivaju cijelo područje travnjaka
  3. Ucrtajte cijevi i pumpu vode na tlocrt.
  4. Iskopajte rupe širine 10 cm za cijevi. Pazite da dubina bude 30 cm kako vam se ne bi cijev zamrznula po zimskim danima.
  5. Spojite sustav prema uputama proizvođača.

Saznajte više o Zlatnom bushu na: Početnoj stranici

ili

Pročitajte ostale blog objave!

Izvor:

1Nikola Samardžija, „Travnjaci“, Zrinjevac , Zagreb, 1998briga o travnjacima, košenje trave, košnja, njega travnjaka, prozračivanje, topdressing, vertikulacija

Odgovori