10 LAKIH KORAKA ZA UREĐENJE OKUĆNICE

Kako započeti s uređenjem okućnice?

Imati prekrasno uređeno okućnicu poput onih koje gledamo na američkim filmovima, san je većine nas. No to nije samo san, jer ga uz malo truda i rada možete lako ostvariti. U ovom članku Vam donosimo korak-po-korak upute za uređenje okućnice.

  1. Procjena prilika i prijetnji na terenu

Prvi korak koji morate poduzeti kod uređenja okućnice je određivanje mogućnosti te okućnice. Otiđite do terena i pogledajte koje su sve prilike, a koje prijetnje trenutno vidljive. Neki primjeri prilika bi bili: slobodna površina, postojeće biljke, postojeće strukture i ukrasi, dok bi primjeri prijetnji bile: kupina i šikara koja će ubrzo narasti i proširiti se na čiste površine, štetnici na biljkama, bolesti na travnjaku i biljkama i sl. Izmjerite površinu terena kako biste znali koliko biljaka Vam je potrebno, i koje sve strukture i biljke možete posaditi. Nakon što izmjerite površinu, pokušajte olovkom na papir nacrtati  tlocrt vaše okućnice kako biste stekli bolji prostorni dojam. Na tu skicu ucrtajte postojeće biljke i strukture. Kada obavite ovaj dio zadatka, u glavi ćete imati puno bolji pregled mogućnosti, te ćete možda usput dobiti i kakvu novu ideju.

Ekstra: ako želite saditi veoma skupe biljke, pobrinite se napraviti analizu tla, kojom ćete saznati kemijski sastav tla, što će Vam omogućiti da na vrijeme riješite probleme, koji bi Vas kasnije mogli stajati pravo bogatstvo.

2. Određivanje ciljeva

Druga faza u ostvarenju Vašeg sna je određivanje ciljeva. Na Vama je sad, da jasnije odredite Vaš san. Kako želite da Vaša okućnica miriše(određene biljke imaju veoma jake mirise)? Želite li imati živicu?

Da li želite imati više, ili manje hladovine? Koje boje želite da budu prisutne na Vašoj okućnici? Koliko želite ulagati vremena u redovito održavanje? Da li želite posvetiti više vremena održavanju ili želite biljke kojima nije potrebno previše njege? Volite li više jarke ili prigušene boje? Želite li sagraditi neke nove strukture na okućnici, ili biste radijđe pustili sve onakvo kakvo jest? Dopustite vašim mislima da lutaju, i probajte dobiti određenu sliku u glavi, kakvu okućnicu želite imati. Pokušajte si predočiti sve moguće detalje. Što bolje u ovoj fazi osmislite okućnicu, to će Vam kasnije biti lakše.osim toga, što Vam je idejna slika savršenija, to ćete kasnije morati manje prepravljati izvedbene radove i planove.

3. Procjena stanja zaliha i procjena zaliha na terenu

Nakon što ste odredili i zapisali Vaše ciljeve, sljedi faza procjene postojećih zaliha. U ovoj je fazi na Vama da procjenite da li trenutno imate sav potreban materijal za izvođenje radova. Prvo procjenite da li je teren spreman za radove, tj. da li je potrebno išta novo dovoziti i kupovati, ili se sve što želite već nalazi na tom terenu. Ukoliko Vam nešto fali, upitajte svoje prijatelje ili stručnjake gdje možete pribaviti to što Vam fali. Nakon toga, pogledajte da li imate sve potrebne alate. Ukoliko Vam fali neki od ključnih alata, vrlo ćete teško privesti posao kraju. No ne brinite, većina alata lako je dostupna. Možete ih nabaviti u vrtnim centrima, većim dućanima, sjemenarnama i rasadnicima, te preko interneta. U posebnim dućanima i radnjama, alati se mogu i iznajmiti. Ukoliko ne planirate češće raditi veće radove, preporučamo da alat unajmite, kako biste uštedjeli novac.

4. Procjena i analiza ljudske zajednice

Kada dizajnirate i projektirate okućnicu, morate pripaziti da je odabir biljnog materijala i konstrukcija u skladu sa zajednicom u kojoj živite. Prvo, odredite veličinu zajednice. Zatim ispitajte njihove želje. Pripazite i na njihove iritacije. Sakupite sve natuknice na jedan papir, te pri daljnjem radu imajte taj papir sa sobom, kako biste mogli pravovremeno rješiti sve moguće probleme.

Ukoliko imate malu djecu, izbjegavajte sadnju otrovnih i bodljikavih grmova.

Ukoliko imate okućnicu s bazenom, pazite da pored bazena ne posadite biljke kojima pada puno lišća, te one s bodljama.

Ukoliko imate kućne ljubimce, sadite izdržljivije biljke kojima neće smetati životinjska igra, te sadite vrt na mjesta odvojena od mjesta za igru.

Ukoliko planirate travnjak za ukras, kupite mješavinu travnog sjemena nježne ali lijepe trave.

Ukoliko planirate češće koristiti travnjak, posijte mješavinu sjemena izdržljivije trave.

Pazite da ne posadite biljku na koju su alergični Vaši ukućani.

Da li Vaši ukućani žele imati jestive biljke, ili više vole ukrasne?

Tko je sve spreman sudjelovati u radovima u vrt?

Da li će biljke blokirati pogled s prozora Vaših ukućana?

5. Razvoj koncepata i ideja

Sada imate osnovnu ideju. Ona govori o tome što želite i što paše Vašim kolnostima. Kako biste ju poboljšali,  zapišite ju na papir. Pripomognite si stečenim znanjem iz prethodnih koraka. Na papir pišite samo značajke biljki koje Vas zanimaju(kakve boje, oblike, visinu i trajnost želite.), kako biste pomoću interneta pronašli imena biljkaka. U ovoj fazi, od osnovne ideje izradite 3 moguća koncepta. Osmislite jedan skromniji, jedan srednji i jedan koncept po želji. Probajte razne kombinacije. Usavršite koncepte stvarajući nove ideje. Uklopite nove i stare ideje u novi koncept. Igrajte se maštom. Kada ste si predočili razne koncepte, odlučite se za onaj koji Vam najviše odgovara. Skicirajte okućnicu na papir, te otprilike, prema veličini koju ste našli na internetu, nacrtajte sve biljke i građevine, jednu po jednu. Slobodno ih pomičite po papiru te dodajte nove biljke ukoliko ima Vam se sviđaju, ili imate dovoljno mjesta za još. Kada list bude popunjen, te se crtež svidi Vašem oku, spremni ste za sljedeći korak.

Kada razvijate koncept pustite vaše misli da lutaju, ali ne zaboravite kako će to izgledati u stvarnom svijetu.

Inspiraciju za ideje probajte pronaći na mjestu koje ćete uređivati. Gledanje zapuštene okućnice možda u Vama probudi iskru potrebnu za preobražaj krajolika. Probajte si predočiti što bolje, sva tri koncepta, te pokušajte kako se osjećate misleći o svakom od njih. Ukoliko imate doista poseban i dobar osjećaj o nekoj od tih ideja, ndmojte propustiti ostvariti Vašu želju, jer će Vas to zasigurno ispuniti. Iako do sada niste učinili nikakav konkretan posao na terenu, nemojte dopustiti da Vas to obeshrabri. Uređenje okućnice je duži proces, koji svoje nagrade i čari otkriva tek na kraju.

6. Izrada plana

Pod broj 1., zapišite sva imena biljke i količinu koju želite. Zatim, probajte kontaktirati vrtni centar ili rasadnik gdje planirate kupiti sadnice. Saznajte njihovu cijenu. Kada ste saznali cijenu biljki, izračunajte i zapišite cijenu ostalih zaliha. Pod ovo spadaju zemlja, gnojiva, alat i svakojake vrtne konstrukcije. Na internetu pronađite kako se sade te sadnice. Najbitnije je pogledati koliko je velika rupa potrebna za određenu biljku, te na kojem razmaku se sade biljke. Taj razmak, također valja zapisati skupa sa cijenom, imenima i veličinom rupe. Sad kada ste pripremili informacije o biljkama i zalihama, pripremite se za izradu plana čišćenja okućnice, ukoliko je trenutno zapuštena.

U slučaju da je Vaša okućnica u potpunosti zarasla šikarom i grajom, na sebi imate veći zadatak. Prvo, isplanirajte od kuda ćete početi kositi kako biste počistili što više graje, sve do malo oko postojećih grmova. Za to preporučamo da koristite trimer s glavom za šikaru, škare, koser, grablje i mačetu. Isplanirajte mjesto na koje ćete sav taj biljni otpad staviti na jedan veliki kup, kako biste ga zapalili ili samljeli trimerom u veoma male dijelove. Ne zaboravite pokupitirazne prepreke na terenu poput kamenja, te ih stavite sa strane. Zatim stavite glavu trimera s linijom, kako biste precizno pokosili na nekih 5 – 10 cm.

Isplanirajte koje grmove, biljke i drva želite pustiti, te onda uzmite ponovno trimer, te oko grmova detaljno, do zemlje pokosite svu vegetaciju. Krug totalne košnje trebao bi biti polumjera 15 cm od stabla.

Nakon što ste isplanirali čistu okućnicu, isplanirajte gdje ćete staviti nove biljke, tako što ćete na ta mjesta zabiti granćicu u zemlju. Također možete unaprijed odrediti kako ćete označiti da je tu drvo(npr. naslagati kamenje u obliku logorske vatre oko drva, ili naslagati manje daske oko drva u obliku kvadrata.)

Isplanirajte kako ćete orezati postojeće grmove kako bi im se vratila stara ljepota. To možete također pronaći na internetu. Ako imate nekih neuklonjenih panjeva, izmjerite koliko su veliki, te izračunajte njihov ukupan broj. Za čišćenje manjih panjeva koji su izrezani nisko do zemlje, dovoljno je uzeti bat / macolu, te ih pribiti u zemlju. Ukoliko imate srednje velik panj(promjera do 45 cm) možete ga iskopati iz zemlje koristeći lopate, krampove i sjekire. Ako je promjer panja veći od 50 cm, trebali biste unajmiti grebač panjeva, kojim ćete si veoma olakšati posao.

Ukoliko postoje mali vrtići, u kojima planirate saditi cvijeće, možete se pripremiti da ih lagano popljevite, kako bi vrhunski izgledali.

Isplanirajte mjesto na kojem ćete odložiti sav biljni materijal. Na tom ćete mjestu taj materijal kasnije zapaliti, kako se korovi ne bi ponovno proširili. Druga Vam je opcija da pripremite jamu u koju ćete biljni materijal baciti i zakopati.

Zapuštene travnjake dobro pograbite, kako bi im se vratila svježina, i kako biste uklonili mrtvu travu koja blokira sunce.

7. Uplitanje i edukacija zajednice

U ovoj fazi uređenja, na Vama je da prenesete vrijednost plana Vašoj zajednici. Pokažite im što ste napravili. Okupite zajednicu za ručkom ili sl. kako bi svi imali priliku reći svoje mišljenje, i kako bi se ispravile eventualne pogreške i negodovanja zajednice. Potaknite zajednicu da sama odredi koliko se želi posvetiti okućnici. Ukoliko su svi željni sudjelovati, pitajte ih koliko znaju o okućnici. ukoliko ima zainteresiranih, koji ne znaju, a željeli bi znati više, slobodno ih poučite tako da im pokažete svoj dosadašnji rad. Pokažite im što ste sve zapisali, sve slike i skice, vrste i obilježja biljaka. Ako možete, preporučamo da radne zadatke podijelite tako da svatko dobije neki zadatak za kojeg je sposoban, tako da svi dobiju otprilike istu količinu posla, kako se ne bi netko osjećao nepravedno opterećen. Pobrinite se da svatko zna što mu je raditi, i ne zaboravite odrediti datum kada ćete zajedno provjeravati da li je posao obavljen. Uz Vašu pomoć, svi će članovi zajednice moći obavljati zadatke. Ukoliko netko zapne pri izvršavanju zadataka, pomozite mu tako što ćete mu bolje objasniti kako se nešto radi, ili tako da mu pokažete te radnje na internetu.

Ukoliko ne znate ni Vi kako nešto napraviti, uzmite enciklopediju biljaka, te se posavjetujte sa stručnjacima. Na taj ćete se način pobrinuti da cijela zajednica ima potrebno znanje, kako bi Vaša okućnica bila ljepša nego ikad. Osim toga, ne zaboravite odrediti datume na kojima ćete raspravljati o tome što se sve još mora dodati, predlagati i razvijati ideje vezane za okućnicu, dogovarati se o zadacima te planirati daljnje radove.

8. Izrada detaljnog dizajna

Sad, kada ste upoznali zajednicu i skupa s njom definirali krajnje ideje, vrijeme je za izradu detaljnog izvedbenog plana. Kao prvo, precizno nacrtajte okućnicu na papir. Zatim izradite točno mjerilo{npr. 1 cm na papiru je 1 metar u stvarnosti (mjerilo 1:1000)}. Pomoću mjerila ucrtajte biljke u prirodnoj veličini, te ih posložite prema pravilnom razmaku za sadnju. Kako bi Vaš dizajn bio što bolji, sastavljajte kreativne uzorke biljaka, tako da ih stavite u skupine po 3 ili 5. Također možete stvarati drvorede, ili pak pravilno posložene živice. Uz to, probajte točno izračunati koliko će Vam trebati vremena za iskopati rupe i sadnju pojedinih biljaka. Taj će Vam podatak pomoći kako biste bolje organizirali rad. Zbrojite ukupno vrijeme potrebno za sadnju, te procijenite koliko će Vam ljudi biti potrebno. Akoliko ima preko 50 h rada, zasigurno će Vam trebati još bar 2 čovjeka osim Vas, kako bi ostali motivirani i kako biste dovršili posao u doglednom vremenu. Također pri izradi detaljnog dizajna, pokušajte ukomponirati i buduće strukture i biljke, kako biste na vrijeme mogli pripremiti dovoljno prostora za eventualne ideje. Ukoliko ne učinite ovaj korak sada, već tek kada budete sve dovršili, mogli biste snositi povećane troškove i veću količinu rada. U detaljni dizajn također upišite koliko treba vode za pojedine biljke, te koju sve njegu morate obavljati prve godine dok se biljke u potpunosti ne uhvate. Probajte zamisliti kako će Vaš vrt izgledati do godinu dana, te prema tome izradite dizajn. Ukoliko slažete rubne gredice sa biljkama, probajte dodati više slojeva nižih i viših biljaka, kako bi Vaše gredice dobile zavidnu strukturu, lijepu na oko. Također posložite Vaše biljke u raznorazne pravilne oblike koji će biti lijepši od nasumično nabacanih biljaka. Ukoliko nađete neki oblik ili ideju koja Vam se sviđa, a ne mislite da ju je moguće izvesti, svejedeno probajte, jer ako uspijete, nagrada je zajamčena.

9. Izvedba plana

Isplanirajte izvođenje radova barem tjedan dana unaprijed. Pozovite ljude i pitajte ih da Vam potvrde dolazak, kako ne bi bilo nerviranja na dan radova. Ukoliko netko od kandidata ne može prisustvovati, nađite prihvatljivu zamjenu. Podjelite posao u više cjelina, tj. područja. Neka svaki dio bude nekako povezan (npr. kopanje rupa i sadnja živice, sadnja drveća te sijanje travnjaka – 3 odvojena područja rada) svaki dio radite od početka pa sve dok ga ne dovršite kako ne biste gubili vrijeme skačući s posla na posao. Pobrinite se da prvo dobro počistite okućnicu, prema planu čišćenja kojeg ste prethodno osmislili. Detaljno pregledajte teren kako biste odstranili sve ne željene predmete nakon čišćenja. Kada očistite okućnicu, mogli biste dobiti potpuno novi dojam terena. Usprkos novom dojmu, držite se plana kako biste sve odradili u zadanom vremenu. Krenite odrađivati poslove jedan po jedan. Prvo, uredite sve željene gredice, vrtiće i sl. Zatim iskopajte rupu po rupu, te sadite biljke odmah po iskopanoj rupi, kako rupe ne bi otvrdnule, što može usporiti ukorjenjivanje biljke. Nakon što posadite sve željene sadnice, krenite na sijanje travnjaka. Postupak sijanja travnjaka možete pogledati u drugoj objavi na našoj web stranici. Posao bi trebao teći prema izvedbenom planu, te ukoliko sve prođe uredu, biti ćete gotovi u zadanom roku.

10. Nadgledanje plana

Kada budete krenuli s radovima, pobrinite se da svatko ima točno određeno vrijeme za obavljanje pojedinih zadataka, da svatko zna na što treba paziti, te da svatko zna kada je napravio dobar posao a kada ne(da se svatko može sam ocijeniti i odgovarati za obavljen posao). Za to će najbolje poslužiti papir na kojem pišu sve navedene informacije. Papir koristimo kako ne bismo zaboravili što nam je činiti.

Kako radovi budu napredovali, tako će se i vaša okućnica pomalo pretvarati iz ružnog pačeta u prekrasnog bijelog labuda.

čišćenje šikare, Čišćenje terena, Košnja trave, krčenje šikare, krčenje terena, uređenje dvorišta, uređenje okućnice, uređenje vrtova

Odgovori