KAKO OBAVITI OREZIVANJE DRVA

  1. Procjena situacije

Prvi korak kod orezivanja drva je sagledavanje cjeloukupne situacije. Kad ste posljednji put orezali drvo u pitanju? Koliko ima suhih grana? Koliko želite smanjiti krošnju? Da li se drvo čini pre gusto i zagušeno? Da li su grane izbalansirane, tj. da li drvo ima više grana na jednoj strani? Hoćete li biti u mogućnosti sami orezati drvo? Ovo su neka pitanja koja morate postaviti prije orezivanja. Veća drva iznad 3m visine je obično potrebno orezivati svakih 3 do 5 godina, iako to ovisi i o kojoj je vrsti riječ. Iznimka su voćke koje se preporuča orezivati svaki godine za maksimalan urod. Također, preporuka je da se drva orezuju kad odbace lišće, tj. dok su u fazi mirovanja (jesen / zima). Ako vidite da je situacija opasna i da bi moglo doći do oštećenja pri orezivanju, nazovite stručnjaka za visinske radove kako biste sigurno obavili posao.

2. Priprema

Kad obavite prvi korak i steknete dojam o cjeloukupnoj situaciji, vrijeme je za pripremu. To podrazumijeva izradu grubog plana orezivanja – dobro je sagledati unaprijed što i kako želite otpiliti. Ovisno o kakvom je drvu riječ, potrebno je pripremiti osnovnu opremu – ljestve, škare i pile. Obavezno se pobrinite da imate svu zaštitnu opremu, jer je orezivanje većih drva izrazito opasan posao. Zaštitna oprema koju je preporučeno koristiti je: rukavice, zaštita očiju, špage te razni pojasevi za osiguranje. Kada ste napravili plan i pripremili svu opremu, vrijeme je da se krene u akciju!

3. Orezivanje

Za početak, očistite tlo oko drva, kako vam ne bi smetalo nisko raslinje pri radu. To uključuje košnju i krčenje. Ako ovo sad odradite, lakše će biti orezivati i čistiti nakon obavljenog posla. Jedna stvar o kojoj je bitno voditi računa je mjesto na kojem radite rez. Za rezove pri deblu, potrebno je vidjeti gdje grana ima “Prsten”. Prsten je zadebljanje na grani koje pomaže da rez brže zacijeli. Vodite računa da rez napravite sa vanjske strane prstena, gdje se počinje sužavati. Ako pustite pre veliki komad grane izvan prstena, taj komad će se osušiti te potencijalno uzrokovati prodor bolesti u drvo. Ako pak uklonite cijeli prsten(napravite rez pre blizu debla) rana će teško zacijeliti te bi se mogla proširiti na deblo.

Najbolje je započeti orezivanjem velikih grana. Idealna grana raste pod kutem od 45 stupnjeva uspoređeno s vertikalnim deblom. Grane koje imaju manji kut (15 – 30) ili veći (60 – 90) su sklone pucanju, te ih se zbog toga preporuča ukloniti. Čim uklonite nepravilne grane, vrijeme je da krenete uklanjati suhe grane te vrhove grana, vodeći računa o obliku drva. Cilj orezivanja je da krošnja bude prozračna i u isto vrijeme izbalansirana. Uz suhe grane i vrhove, dobro je ukloniti i grane koje rastu prema središtu drva te vodoravne izbojke grana zvane vodopije. Time ćete dobiti da je sredina krošnje prozračnija te da dobiva više sunca. Pri orezivanju vodite računa da ne uklonite više od 1/3 ukupnih grana / drvne mase. Kad ste zadovoljni orezivanjem, ne zaboravite premazati veće rane sa voćarskim voskom, kako biste zaštitili drvo od bolesti i vremenskih utjecaja.

Nakon završetka orezivanja dobiti ćete lijepo i zdravo drvo, koje će vam uzvratiti hladom i lijepim izgledom.

Odgovori