KAKO PRAVILNO ODRŽAVATI TRAVNJAK

Savjeti za održavanje travnjaka

1. Košenje

Košnjom progušćujete gornji dio travnjaka, te istovremeno jačate njen korjen. Pravilo kod košnje je da nikad ne šišate više od 1/3 dužine trave. Ako šišate više, moguće je da oštetite travu. Nisko ošišana trava iscrpljuje korjenov sustav. Redovitom košnjom (1 tjedno) smanjiti ćete količinu korova, te će vaš travnjak izgledati odlično. Također ne zaboravite obrubiti travnjak trimerom. Obrubljivanje daje travnjaku izgled tepiha.

Obrubite tako da trimer postavite da se žica vrti okomito na travnjak. Sporim hodom unatrag, prođite uz sve rubove travnjaka, praveći malu rupu od 5mm između travnjaka i rubnjaka.

kosnja

2. Vertikulacija

Vertikulacija dolazi od kombinacije engleskih riječi „vertical“ (vertikalno – okomito) i „cutting“(zasjecanje). Znači vertikulacija je vertikalno zasjecanje tla. Alat za vertikulaciju okomito zasjeca tlo. Zarezivanjem tla ne oštećujete travu. Tim postupkom uklanjamo sloj mrtve trave i mahovine. Osim toga, presjecamo korjen trave na 2 dijela, te od tih 2 djela nastanu 2 busena trave, što ju čini još gušćom. Za ovu radnju koristimo poseban električni ili ručni alat. Ručne grablje za vertikulaciju, umjesto zuba imaju zakrivljene noževe. Ovaj alat možete kupiti u skoro svakom dućanu za vrt.

Vaš travnjak možete “počešljati” dva puta godišnje. Pazite da vertikulaciju ne obavljate u kasnu jesen, kad postoji mogućnost da uništite travnjak! Zbog niskih temperatura i zastoja u rastu, trava se tada loše oporavlja od ove mjere!

3. Prozračivanje

prozracivanje
Prozračivanje strojem sa šupljim šiljcima

Čestim korištenjem travnjaka, tlo postaje natisnuto. U natisnutom tlu, nema mjesta za zrak i vodu, elemente koji su prijekopotrebni za travnjak. Prozračivanjem dajemo travnjaku šansu da se napuni zrakom i vodom. Stvaranjem rupa, tj. vađenjem čepića zemlje iz travnjaka prozračujemo travnjak. Alat za prozračivanje su posebne vile sa šupim stožcima na krajevima. Zabadanjem tih vila u tlo, istiskujemo čepić zemlje van. Osim toga, postoji i električni alat za prozračivanje. On izgleda poput kosilice, te njime prođete po travnjaku i on sam obavi posao.

4. Zalijevanje

Da bi travnjak bio zelen po ljeti, potrebno mu je dovoljno vode. Ako travnjak ne zalijevamo, on će požutjeti. Ali to nije problem, jer ako ga kasnije opet zalijemo, ponovno će povratiti boju. Travnjak treba onoliko vode, koliko je jako sunce. Tokom ljeta, po najvećim vrućinama, potrebno je najviše vode. Ako ne želite zalijevati ručno, možete instalirati sustav za navodnjavanje. Sustavom za navodnjavanje, rješavate se jedne brige. Ti sustavi su napravljeni tako da više nikada ne morate brinuti o zalijevanju. Napravljeni su posebno po vjeri svakog travnjaka i vrta, kako bi udovoljio pojedinačne potrebe.

Automatski sustav za navodnjavanje travnjaka

5. Prihrana / Gnojenje

Za lijep, snažan i zdrav travnjak, preporučamo gnojenje. Gnojiti možete dva puta godišnje. U proljeće kada travnjak počinje vegetirati i u jesen kada se travnjak sprema za zimu. Za gnojenje možete koristiti guralicu – gnojilicu, poseban alat sličan sijalici za travu.

Za izbor gnojiva, upitajte prodavača u vrtnom centru. Mi preporučamo korištenje organskih gnojiva(stajsko briketirano), a kemijska jedino ako nitko (ni životinje ni ljudi) ne šeće po travnjaku.

košenje trave, Košnja trave, navodnjavanje, njega travnjaka, održavanje travnjaka, prozračivanje, Savršen Travnjak, sustav za navodnjavanje, uređenje okućnice, vertikulacija

Odgovori