17 February 2023

Zašto je bitno orezivati voćke



Orezivanje voćki je važan zahvat u uzgoju voća koji ima brojne benefite. Ovim postupkom se regulira rast biljaka, poboljšava kvaliteta plodova, potiče plodonošenje te se povećava ukupni prinos. U nastavku pročitajte sve što trebate znati o orezivanju voćki.


Kada orezati voćke?

Najbolje vrijeme za orezivanje voćki ovisi o vrsti biljke. Uglavnom se orezuju u kasnu zimu prije nego biljka počne aktivno rasti. Voćke poput jabuka, krušaka i trešanja se orezuju u siječnju ili veljači dok se breskve, marelice i nektarine orezuju kasnije, u veljači ili ožujku.


Zašto orezati voćke

Orezivanje voćki poboljšava njihov izgled, potiče rast i plodonošenje te povećava ukupni prinos. Kada se oreže grana, stimulira se rast novih izbojaka koji će dati više plodova. Osim toga, orezivanjem se uklanjaju suhe, bolesne i oštećene grane koje mogu biti opasne za biljku.


Kako orezati voćke

Postoji nekoliko načina orezivanja voćki, a najčešći su:


Produžetak

(engl. central leader) - koristi se za orezivanje stabala s jednom glavnom granom koja se uzdiže iznad ostalih grana. Ovaj način omogućava da se voćke oblikuju u obliku kugle ili piramide.

Palmeta

- koristi se za orezivanje grmova koji imaju mnogo bočnih grana koje se ravnaju pod pravim kutom u odnosu na središnju granu. Ovaj način orezivanja omogućava da se grmovi oblikuju u obliku zida.

Vretenasto

- koristi se za orezivanje grmova koji se uzdižu iznad tla u obliku vretena. Ovaj način orezivanja koristi se za voćke koje trebaju dobro osvjetljenje.



Savjeti za orezivanje voćki

Prije nego što započnete s orezivanjem, provjerite svoju opremu. Koristite oštre škare za grane ili pile za grane kako biste napravili čiste rezove.

Uklonite sve suhe, mrtve, bolesne i oštećene grane.

Nemojte odmah ukloniti velike grane. Umjesto toga, smanjite ih postupno kako biste spriječili štetu na biljci.

Pazite da ne pretrpate voćke, jer previše orezivanja može smanjiti ukupni prinos. Umjesto toga, slijedite pravilo trećine i uklonite ne više od trećine ukupne mase biljke.


Pazite na pravilan kut reza.

Rezovi bi trebali biti ravni i napravljeni pod pravim kutom u odnosu na granu. Rezovi napravljeni pod nepravilnim kutom mogu usporiti ozdravljenje i dovesti do stvaranja oštećenja na biljci.

Obratite pažnju na grane koje rastu prema unutra. Ove grane mogu stvoriti usko krošnju koja otežava pristup svjetlu i zraku. Uklonite ove grane kako biste povećali prozračnost biljke.

Nemojte rezati previše blizu debla. Umjesto toga, ostavite mali komad grane kako biste spriječili oštećenje kore i osigurali brže ozdravljenje biljke.

Redovito održavajte svoje voćke orezivanjem. Periodično orezivanje omogućava bolju kontrolu rasta i plodonošenja te povećava ukupni prinos.


Orezivanje voćki je važan zahvat u uzgoju voća koji poboljšava kvalitetu plodova, potiče rast i plodonošenje te povećava ukupni prinos. Kada orežete grane, stimulirate rast novih izbojaka

koji će dati više plodova. Slijedeći nekoliko jednostavnih savjeta možete sigurno orezati svoje voćke i osigurati zdrav i produktivan uzgoj voća.