1 November 2022

3 Načina kako možete pripremiti vrt za zimu

Usred smo jeseni. Vegetativno razdoblje se pomalo bliži kraju. Biljke u studenom ulaze u fazu mirovanja, odbacujući lišće kako bi se zaštitile od ledenih temperatura. U ovom članku Vam predstavljamo 3 načina kako da pripremite vrt za nadolazeće zimsko razdoblje.


Jesenska prihrana biljaka

Iako na površini izgleda da biljke miruju, korjenski sustav je itekako aktivan. Zbog toga bitno je dati biljakama potrebne hranjive tvari kroz razna gnojiva. Osnovna okopavanja(kako bi se razbio stvrdnuti sloj zemlje) te prihrana kroz mineralna i organska gnojiva su najlakši način da se zadovolje te potrebe. Mineralna gnojiva se brže razgrađuju i brže djeluju, dok organska pomanje ali i duže traju.


Zadnja košnja

Travnjak tokom zime miruje kao i ostalo bilje. Visina zadnje košnje određuje koliko će biljne mase ostati, a ta biljna masa ipak pruža zaštitu od hladnoće, te upija sunce. Zbog toga, bitno je da se zadnja košnja ne obavi pre nisko, već da se pusti 5-6 cm trave kako bi travnjak ipak imao dovoljno lisne mase da se zaštiti od niskih temperatura




Zamatanje biljaka geotextilom

Neke mediteranske biljke su vrlo zimogrozne, te ne mogu preživjeti jako niske temperature bez naše pomoći. Biljke poput limuna, bougenvilije, cikas palmi i sl. ne podnose temperature koje su puno ispod nule. Zbog toga, u krajevima gdje se može očekivati i do -10 stupnjeva po zimi, potrebno je takve biljke omotati geotextilom ili drugom tkaninom kako bi im se povećalo zadržavanje topline. Te tkanine služe biljakama kao što i jakna služi nama. One sprječavaju gubljenje temperature te stvaraju izolacijski sloj. Dovoljno je par puta omotati deblo/listove tkaninom, te pričvrstiti trakom ili ljepilom da vjetar ne uništi taj sloj. Također je bitno da tkanina bude vodo propusna, te da propušta svjetlo. Nikako nemojte koristiti najlone koji će podpariti biljku, te izazvati više štete nego koristi.


Nadamo se da Vam je ovaj članak bio zanimljiv i poučan.

Za sve informacije oko vrtova i biljaka Vam stojimo na raspoaganju.